כך תשקיעו חכם יותר בתקופה של ירידות בשוקי ההון

העובדה הלא נעימה היא שרובנו המוחלט לא מגיבים טוב למצבים של תנודתיות וירידות חדות בשווקים. חלקנו גם עושים טעויות שלוקח שנים ארוכות, אם בכלל, לתקן אותן. בכתבה - חמישה דברים שכדאי לדעת כדי לנצח משברים בשוק ההון

מערכת IBI
3 אוקטובר 2022 ב-15:41
רמה: מתקדמים

שוקי ההון רושמים בימים אלה תנודתיות מוגברת ומאופיינים בטלטלות, כשהעולם מתנהל בצל השפעת עליית הריבית, מלחמות וחשש מאינפלציה.

מתי המשבר העולמי הזה יסתיים? מה זה יעשה לכלכלה העולמית, ומתי נפסיק לראות רכבת הרים בבורסות?

אין תשובה חד משמעית. האי-ודאות גדולה למדי ולשאלות רבות אין עדיין מענה, כי כולנו נמצאים עדיין בעין הסערה.

הטלטלות בשוקי ההון מביאות עמן תקופה לא פשוטה עבור כל מי שכספו או כספה מושקעים בשווקים, למשל בתיקי השקעות.

בכתבה הזו ננסה להבין למה יש סיכוי גדול לעשות טעויות גדולות בתיקי ההשקעות ובחסכונות שלנו בתקופה כזו, ואיך אפשר להתמודד עם האי-ודאות והטלטלה בבורסות.

נתחיל בהנחת יסוד:

מה שחשוב לזכור – תמיד – זה שתקופה של ירידות חדות היא חלק בלתי נפרד משוק ההון. תקופות כאלה היו כאן תמיד ואין שום ספק שיהיו עוד מהן. ככה בנוי שוק ההון

למעשה, כמעט בכל שנה נתונה, לא משנה אם בסוף היא חיובית או שלילית בשווקים, יש תקופה בה השוק יורד בכ-15%.

העובדה הכואבת היא שרובנו המוחלט לא מגיב טוב למצבים של ירידות חדות בשווקים ותנודתיות. רובנו גם נעשה טעויות בתקופות כאלה, והן יכולות להביא לכך שנגרום נזק לתיק ההשקעות שלנו, או לחסכונות הפנסיוניים וגם לקרן ההשתלמות. נזקים שיקח שנים ארוכות, אם בכלל, לתקן אותם.

למה זה ככה?

כי אנחנו בני אנוש, יצורים לא רציונליים.

כי אנחנו מושפעים מאוד מדעות, חדשות ומרעש.

כי המוח שלנו מתוכנת לשנוא הפסדים, אפילו לתעב אותם, ולנסות ממש חזק להימנע מהם.

לכן, בתקופה של טלטלה עמוקה בבורסות, לפעמים נמצא את עצמנו רוצים פשוט לברוח. לצאת מהשוק, בכל מחיר, כדי להימנע מהפסדים.

אז בכל זאת, איך נוכל כמשקיעים וכמשקיעות לצלוח תקופה של ירידות חדות בשוק ההון, במינימום טעויות שיפגעו בכסף שלנו בהמשך הדרך?

הנה ארבע נקודות למחשבה וגם אנקדוטה מפתיעה:

1 // לחשוש – כן. למכור – לא.

לפחד מירידות בשוק זה טבעי ומובן לגמרי. זה לא פשוט לעמוד מהצד ולראות את הכסף מאבד מערכו, לפעמים ממש בצניחה חופשית.

אבל בימים כאלה אולי צריך לחזור על זה בשקט בלב, ממש כמו מנטרה: ירידות הן לא סיבה למכור ניירות ערך.

אם אנחנו יוצאים מהשוק כשהוא נמצא למטה, סביר להניח שנפספס את גל העליות שיגיע כשהשוק ישנה כיוון.

במקרה כזה, הפסדנו פעמיים: פעם אחת, כשיצאנו בתוך הירידות, ופעם שנייה כשלא היינו בשוק כשהוא רשם עליות.

תיק השקעות (ובוודאי גם פנסיה, גמל והשתלמות) הם כספים המיועדים לטווח בינוני-ארוך, למספר שנים קדימה לפחות. לכן, צריך להתייחס להשקעה בהם בהתאם. צריך לנסות להתמיד, ולהתגבר על הכשלים ההתנהגותיים שלנו כבני אדם בדרך לשם. זו הדרך להצליח בהשקעות ובחיסכון.


2 // להבין שאנחנו לא רציונליים

החוקרים כהנמן (שזכה בפרס נובל לכלכלה) וטברסקי גילו במחקרים שלהם שאנשים כל כך שונאים להפסיד, עד שהם מוכנים ליטול על עצמם סיכונים לא רציונליים בניסיון להימנע מהפסד.

מה שעוד הם גילו זה שאנחנו שונאים להפסיד יותר ממה שאנחנו אוהבים להרוויח. אנחנו מעדיפים לממש רווח קטן ודאי על פי האפשרות לזכות ברווח גדול יותר שאיננו ודאי. זה קורה אפילו כשהרווח הבלתי-ודאי גדול מספיק כדי לפצות על הסיכון הכרוך בחוסר הוודאות.

אז אנחנו, בני האדם, יצורים ממש לא רציונליים. לראות את הכסף שלנו מתאדה בקצב מהיר – זה יכול לגרום לנו לפאניקה ולאיבוד הצפון.

מה עושים במקרה כזה? מרימים טלפון למנהל או מנהלת ההשקעות, או ליועצי ההשקעות בבנק. הם כנראה כבר חוו משבר או שניים בקריירה שלהם. דעה נוספת, מנותקת רגשית, היא אף פעם לא רעיון רע, וזה נכון גם לגבי התנהלות עם כסף.


3 // אין ספור אזהרות, תחזיות ודעות.

אולי כדאי להתנתק קצת.

יצא לכם לראות עיתונים כלכליים, או לראות דיווחים במהדורות החדשות על טלטלות בבורסות?

בכל משבר נראה שהעיתונות מספידה את הבורסות ובכלל, מורידה לאבדון את כל שוקי הכסף.

אז מה המסקנה? לעשות קצת דיאטת עיתונות כלכלית בתקופות רעות בשוקי הכסף, וגם להנמיך קצת את הווליום של החדשות בטלוויזיה.

כי הרי מה המשמעות של התנודתיות החזקה בשווקים בעבור ההשקעות, ובכלל, בעבור התוכניות הפיננסיות שלכם אם אתם לא מושכים את כל הכסף מחר או בחודש הבא?


4 // לראות את התמונה הגדולה

זה חשוב, אז נכתוב את זה שוב: תשאלו את עצמכם – מה ההשפעה של שנה לא טובה על התוכניות הפיננסיות שלכם?

בכנות, התשובה הכי פשוטה היא שלא צריכה להיות לכך שום השפעה, כל עוד אתם דבקים בתוכנית הפיננסית שלכם. תמיד היו ותמיד יהיו שנים לא טובות בשוקי ההון גם במניות וגם באיגרות חוב. ו… מה לעשות, לפעמים גם עלולות להיות מספר שנים לא טובות ברצף, בדיוק כפי שהעשור האחרון היה חיובי.

ובכלל, אם אתם נמצאים במצב “צבירה”, כלומר מגדילים את החיסכון וההשקעה לטווח ארוך, כדאי לזכור שמשברים בשוק ההון גם מייצרים הזדמנות קנייה. הכסף שלכם יכול לקנות נכסים פיננסיים במחיר נמוך יותר. כל עוד התיק יהיה מאוזן בהתאם לאלוקציה (הקצאת נכסים) שבחרתם בה, או שמנהלי ההשקעות התאימו בעבורכם, אתם כנראה בדרך הנכונה.



אז לסיכום,

כסף צריך להיות תמיד מנוהל. ככלל. יש תקופה רעה? טובה? העבר הוכיח שלאורך זמן אנו מרוויחים יפה מאוד על תיק השקעות, גם אם יש שנים יותר טובות ושנים פחות טובות.
הלקח הכי חשוב, אותו אנחנו לומדים פעם אחרי פעם אחרי פעם: מי שמשקיע או חוסכת לטווח בינוני-ארוך לא צריכים לנסות לתזמן מתי השווקים יעלו או ירדו ולשנות באופן תכוף את מבנה תיק ההשקעות. אלה פעולות שיכולות לגרום את הנזק הגדול ביותר לתיק ההשקעות.

זה לא אומר שאין מקום בכלל לשינויים בתיק ההשקעות, אבל כדאי להתייעץ לפני שמבצעים אותם. אפשר להתייעץ עם יועץ ההשקעות או עם מנהלת תיק ההשקעות האישי שלכם, ולו רק בשביל להתגבר על הטיית חוסר הרציונליות הטבועה בנו, בני אדם, ולשמוע דעה נוספת.

נוסיף כמה מילים לגבי תיק השקעות שמנוהל בבית השקעות או בחברה פיננסית אחרת: אם הכסף שלכם מנוהל בחברה עם ניסיון וידע משמעותיים (כמו IBI), אז תהיו בטוחים שמי שמנהל לכם את התיק כבר עבר משבר אחד או שניים או יותר בשוק ההון.

יש לזה משמעות גדולה. כאמור, משבר בשווקים מייצר הרבה רעש, דעות וגם טלפונים. כדי להמשיך קדימה בשיקול דעת, נדרש ניסיון במצבים כאלה, בדיוק כפי שכל אחד מאיתנו למד משהו אחד או שניים ממשבר שהיה לנו בחיים.

אז אם אתם לקוחות שלנו, אנחנו ממשיכים לשמור על הקצאת הנכסים (אלוקציה) שהותאמה בעבורכם, בהתאם למטרות ולצרכים שהגדרתם לנו.

ואם אתם מנהלים את תיק ההשקעות שלכם לבד, יתכן שבקרוב, עם שוך הסערה, זה יהיה זמן טוב להסתכל על הקצאת הנכסים בתיק, ולבצע “איזון מחדש” (rebalance) שלהם, כך שיתאימו למטרות ולצרכים שהגדרתם בעבור הכסף.

המידע המפורט לעיל הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או חוות דעת בקשר עם המוצרים ו/או השירותים המוצעים על ידי קבוצת IBI בית השקעות בע"מ ו/או מוצרים ושירותים אחרים המוזכרים בו. האמור לעיל אינו מהווה עמדה בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי, אינו מהווה תחליף לשיקול דעתו הפרטני של כל אדם בהתחשב בסיכויים ובסיכונים הטמונים בכל השקעה ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. המידע לעיל אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ והדרכה מקצועיים על ידי מי שמוסמך לתיתם. כמו כן, על כל לקוח לפנות לקבלת ייעוץ והדרכה בקשר עם השקעתו הפוטנציאלית, לרבות ייעוץ מס המתחשב בנתוניו ומצבו המיסויי. אין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה ואין לקבל החלטות השקעה כלשהן בהסתמך עליו בלבד. קבוצת IBI בית השקעות בע"מ לא תהיה אחראית כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו. אין באינפורמציה הניתנת לעיל משום הבטחת תשואה כלשהי. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל. 

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו ל- 6212*

    תכנים שיעניינו אתכם

    הירשמו לקבלת עדכונים במייל