קרן גידור: מכשיר השקעה למשקיעים מתוחכמים

קרנות פנסיה, בנקים מרכזיים וגם האנשים העשירים בארץ ובעולם כבר גילו את יתרונות ההשקעה בקרנות גידור, שעשויות להשיא תשואת יתר ביחס למכשירי ההשקעה המסורתיים באמצעות אסטרטגיות חכמות

מערכת בית השקעות IBI
זמן קריאה
תאריך פרסום 2 יולי 2023 ב-17:07

עבור משקיעים רבים, אי הוודאות הרבה שמאפיינת את השווקים הפיננסיים בשנה האחרונה נתפסת כמקור לחשש ולדאגה. אבל עבור משקיעים מתוחכמים, תקופות של תנודתיות גבוהה בשווקים טומנות בחובן דווקא את ההזדמנויות הגדולות ביותר לרווחים בשוק ההון. לאותם משקיעים פחות חשוב אם השוק עולה או יורד, שכן המקצועיות והמיומנות שלהם מאפשרים להם לרשום רווחים גבוהים ללא תלות בכיוון השוק, באמצעות שימוש בכלים מיוחדים.

התפיסה הזו, שלפיה אפשר לנתק את התשואות של תיקי ההשקעות מכיוון השוק ולהרוויח גם בשוק יורד – היא אחת הסיבות להצלחה של קרנות גידור רבות ולכך שהן הפכו לחלק אינטגרלי מתיקי ההשקעות של בעלי ההון בשנים האחרונות. על-פי נתוני "פייננשל טיימס", ברחבי העולם פועלות כיום למעלה מ-30 אלף קרנות גידור, המנהלות למעלה מ-4 טריליון דולר. 65% מהן פועלות בארה"ב. ברידג'ווטר, קבוצת קרנות הגידור הגדולה בעולם, מנהלת למעלה מ-124 מיליארד דולר (נתוני "פורבס", יוני 2023) ועם לקוחותיה נמנות קרנות פנסיה, ממשלות, בנקים מרכזיים, קרנות צדקה וכמובן – כמה מהאנשים העשירים בתבל.

בישראל פועלות 176 קרנות גידור המנהלות כ-15.9 מיליארד דולר, נכון לסוף 2022 (נתוני צור-גלבוע). מדובר בעלייה של עשרות אחוזים לעומת השנה הקודמת, אז נוהלו 11 מיליארד דולר על-ידי 158 קרנות.

עבור משקיעים שטרם נחשפו למכשיר המסקרן הזה, ריכזנו את כל מה שחשוב לדעת לפני שמקבלים החלטה להשקיע בקרן גידור.

מהי קרן גידור?

קרן גידור (Hedge fund) היא מכשיר השקעה אלטרנטיבי, המאגד יחד נכסים ומשקיע אותם תוך שימוש באסטרטגיות שמטרתן להשיא תשואה ריאלית חיובית למשקיעים בקרן – בכל מצב שוק – ולהניב תשואת יתר ביחס למכשירי ההשקעה המסורתיים או למדדי ההשוואה. לצורך כך, הקרן עושה שימוש לעתים קרובות בכלים פיננסיים מתוחכמים מגוונים, כגון מכירה בחסר (שורט), מינוף והשקעה בנגזרים כגון אופציות וחוזים עתידיים.

לעתים קרובות, קרן גידור שמשקיעה בנכס מסוג מסוים, תשקיע חלק מהתיק בכיוון ההפוך, כך שבמקרה של הפסד מההשקעה האחת – האחזקה הנגדית תקזז חלק מההפסד. השימוש בכלים מתוחכמים אלה אמור לגדר את סיכון ההפסד – ומכאן השם "קרן גידור". קרן גידור עשויה להשקיע בכל סוגי הנכסים הפיננסיים (בהתאם למדיניותה) ולהחזיק במניות, אגרות חוב, סחורות, מטבעות, נגזרים, נכסים אלטרנטיביים ועוד.

מהן האסטרטגיות שבהן משתמשות קרנות גידור?

כדי להשיא תשואת יתר למשקיעים, קרנות הגידור משתמשות במגוון רחב של כלים ואסטרטגיות השקעה. כמה מהנפוצות ביותר: השקעה בצמדי לונג-שורט – למשל, השקעה בשתי חברות מתחרות באותו סקטור, כאשר אחת מההשקעות היא בלונג ואחת בשורט. אסטרטגיה אחרת היא השקעות מונחות-אירועים, שמבוססות על ניצול עיוותים זמניים בתמחורים של נכסים, שיכולים לנבוע מסיבות מגוונות. אסטרטגיה נפוצה נוספת היא אסטרטגיית "הכנסה קבועה" (fixed income), שמטרתה להשיא למשקיעים תשואות יציבות, עם תנודתיות מינימלית. אסטרטגיה זו נועדה בעיקר לשימור ההון והיא כוללת לעתים קרובות אחזקה באגרות חוב בפוזיציות לונג ושורט במקביל.

מהם היתרונות של השקעה בקרן גידור?

  • אפשרות לתשואות יתר ביחס למכשירי ההשקעה המסורתיים.
  • פוטנציאל לרווח במנותק מכיוון השווקים.
  • מעסיקות לרוב מנהלי השקעות מהמנוסים והטובים בשוק.

מדובר אמנם בהשקעה עם סיכון גבוה יותר, שכן שימוש באסטרטגיות שטומנות בחובן פוטנציאל לתשואת יתר כוללות, באופן טבעי, גם סיכון גבוה יותר בהשוואה לצורות השקעה סטנדרטיות.

מי יכול להשקיע בקרן גידור?

לאור המאפיינים הייחודיים של קרנות גידור, הן אינן מתאימות להשקעה לכלל הציבור אלא רק למשקיעים כשירים ולמשקיעים מוסדיים, כגון קרנות פנסיה וקופות גמל. בישראל, משקיע כשיר מוגדר כמי שעומד לפחות באחד מהקריטריונים הבאים: שווי נכסים נזילים של 8.3 מיליון שקל ומעלה (הכוונה לניירות ערך נסחרים, מזומנים ופיקדונות וכדומה); הכנסה אישית של 1.25 מיליון שקל או הכנסה משפחתית 1.88 מיליון שקל לפחות בשנה, במשך שנתיים רצופות; או קריטריון שמשלב בין השניים – שווי נכסים נזילים של 5.22 מיליון שקל והכנסה אישית של 627 אלף שקל או משפחתית של 940 אלף שקל.

משקיעים כשירים נהנים מאפשרויות השקעה שלא פתוחות למשקיעים שאינם כשירים, כמו השתתפות בהנפקות פרטיות ואפשרויות השקעה נוספות הדומות לאלו של גוף מוסדי, וכן חשיפה להשקעות אלטרנטיביות.

מה חשוב לבדוק לפני שמשקיעים בקרן גידור?

בבואכם לבחור את הקרן שבה תשקיעו את כספכם, חשוב לוודא שמאחוריה עומדת חברה גדולה ואמינה ומנהלי השקעות מנוסים ובעלי רקורד של הצלחות, לבחון את ההישגים של הקרן בשנות פעילותה, מה סכום ההשקעה המינימלי, מתי ובאיזה תנאים ניתן להנזיל את ההשקעה. מומלץ לקרוא היטב את המסמכים וההסכמים המפרטים את מדיניות הקרן, אסטרטגיות ההשקעה שלה והסיכונים הטמונים בהשקעה. חשוב להבין את רמת הסיכון שטמונה בהשקעה בקרן ולוודא שהיא הולמת את אהבת/שנאת הסיכון של המשקיע.

לראשונה: IBI נכנסת לתחום קרנות הגידור

כחלק מהאסטרטגיה של בית ההשקעות להציע מגוון רחב של פתרונות למשקיעים, רכשה IBI שליטה בשותף הכללי של קרן פארטו ESG. הקרן תיקרא "ראם גלובל", וצוות ההשקעות המקצועי של הקרן ימשיכו לנהל את הקרן באותה אסטרטגיה, תוך התמקדות ב-Long\Short בניירות ערך בחו"ל והתחשבות בפרמטרים סביבתיים וחברתיים.

המשקיעים יהנו ממעטפת השירות הקבועה הקיימת ב-IBI: ליווי צמוד, שירות מקצועי, מערך ניהול סיכונים, מחקר, כלים תומכי החלטה וכלל השירותים המספק בית ההשקעות למנהלי ההשקעות וללקוחותיו.

אין לראות במאמר זה משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות או המלצה לביצוע פעולה או השקעה כלשהי. המידע המפורט לעיל הינו מידע מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים והמוזכרים בו והאמור לעיל אינו תחליף לייעוץ המתחשב בצרכיו הייחודיים של כל משקיע ואין בו כדי להבטיח תשואה או רווח כלשהו.

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.