מדדי esg: תיק ההשקעות שלך יכול לתרום גם לסביבה
הרצון ההולך והגובר להפוך את העולם למקום טוב יותר, מקבל מקום גם אצל המשקיעים בשוק ההון. לצד התועלת הכלכלית, המשקיעים לוקחים בחשבון גם את התשואה החברתית והסביבתית שחברות איכותיות מייצרות, כך שהרווח של השקעות אימפקט הוא כפול והתוצאה – העולם הופך למעט טוב יותר.
השקעות IMPACT ו-ESG או בשמן העברי – השקעות אחראיות, נועדו לייצר רווח כפול, כלכלי וחברתי-סביבתי. למעשה, מעבר לתועלת הכלכלית שבאה לידי ביטוי גם בנתוני המדדים המדרגים חברות על פי פרמטרים אתיים וחברתיים, תיק השקעות חברתיות מגלם בתוכו ערכים נוספים של תרומה לחברה ולסביבה. לכן, בתיק המנוהל מתבצע סינון כפול ואיכותי של החברות: בנוסף לסינון העסקי-פיננסי המסורתי שמבוצע בניתוח ההשקעות, כל אחת מהאחזקות בתיק עוברת גם סינון איכותי הבוחן התנהלות אחראית של חברת היעד ומספק תמונת עומק נוספת לגבי חברת היעד. הסינון נעשה באמצעות מדד ESG.
מהו מדד ESG?
ESG הוא מדד המשמש כתו תקן בינלאומי לבחינת חברות על פי 38 קריטריונים בתחומי חברה, סביבה וממשל תאגידי ׳(Environmental, Social, Governance).
IBI תיקי השקעות נעזרים בשני גופים חיצוניים שתפקידם לחקור את הקשר בין ביצועים פיננסיים: Greeneye שהינו גוף מקומי המתמחה בבחינת אספקטים שונים על אחריות חברתית וסביבתית של חברות בשוק הישראלי; וגוף בינלאומי, Vigeo-Eiris הבוחן חברות בחו”ל. תפקידם לחקור את הקשר בין ביצועים פיננסיים לבין?.
לדבריו של ליאור אוזן, מנהל השקעות ב-IBI ניהול תיקים, “כשאנחנו בוחנים חברה בהתאם לקריטריונים של מדד ESG, אנחנו נכנסים לעומקם של הדברים מעבר לדו”חות הכספיים, לעלות המכר ולתוצאות של רווח והפסד, כל זאת על מנת לקבל מידע נוסף ומעמיק על החברה”. לפיכך, נבחנים פרמטרים שונים כגון, האם הדירקטוריון של החברה עובד בצורה עצמאית ותקינה, מה היחס של החברה לעובדיה, מה מוסר התשלומים שלה מול ספקים, ואיך היא שומרת על שוויון מגדרי בתוך החברה. כמו כן, נבחן איך החברה משפיעה על הסביבה, בין אם זה בהיבטים סביבתיים או חברתיים, כמו מעורבות בקהילה ועוד. “מידע מקיף אודות חברה מסוימת עשוי לסייע למנהלי ההשקעות לקבל החלטות טובות יותר ובכך להקטין את הסיכון בהשקעה”, מוסיף אוזן.
הזדמנויות השקעה שמסייעות לחברה ולסביבה
תחת קטגוריית השקעות אחראיות נמצאות חברות שפועלות בתחומים המשפיעים על הסביבה והחברה, בהם אנרגיה מתחדשת, קיימות, תחבורה בטוחה שאינה מזהמת, חקלאות חכמה, מים, טכנולוגיה סביבתית, דיור בר-השגה והצלת חיים. כמו כן, חברות שרואות את החשיבות שבזכויות העובדים, חברות המיישמות את מדיניות הממשל התאגידי, וחברות שתורמות ופועלות למען הסביבה.
ההנחה היא שחברות שמעבר ליכולות הפיננסיות מצליחות לסייע גם לסביבה ולחברה, הן באיזשהו אופן משקפות ניהול איכותי בעל ערך משמעותי. בהתאם, אוזן סבור כי חברות שמספקות ערך משמעותי מעבר לערך הכלכלי הן מי שעשויות להגיב טוב יותר לאירועים חיצוניים ובמשברים. “אם חברה נופלת באיזשהו אירוע, חשוב לנו לבחון איך ההנהלה מגיבה לזה, דבר שמשליך על האיכות של הניהול. כמו כן, אלה חברות שמוכנות יותר לעתיד ולשינויים שהשוק חווה”, מסביר אוזן.
את הסברה הזו, שמעלה ליאור אוזן, אפשר לכמת גם לנתונים, לפיהם, מדד ת”א-מעלה, מדד המדרג חברות על פי פרמטרים אתיים ואחריות חברתית, עלה בעשור האחרון ב- 142% לעומת מדד ת”א 35 שעלה רק ב- 104% באותו הזמן. בנוסף, תעודת ESGE, שעוקבת אחר חברות בדירוג ESG גבוה בשווקים מתעוררים, הניבה מאז הנפקתה ביוני 2016 תשואה מצטברת של 32.02% לעומת מדד השווקים המתעוררים עצמו (EEM) שהניב 24.3%. זאת ועוד, תעודת ESGV שעוקבת אחר חברות בדירוג ESG גבוה בארה”ב, הניבה מאז הנפקתה בספטמבר 2018 תשואה מצטברת של 20.11% לעומת ה S&P500 שהניב רק 11.6%.