על שוקי ההון נהוג לומר שהם נעים בין תאוות בצע לפחד. בין אופוריה לדיפרסיה. קצת מכל אלו ניתן יהיה לראות בשבועיים האחרונים בשוק ההון. בשבוע שהסתיים ב-4 בנובמבר שלט הפחד. הפחד מפני התחדשות המגיפה בשל זן האומיקרון החדש שהתגלה במדינות דרום אפריקה. הפחד הזה שלח את המדדים לנפילות חדות – בין 4% ל-6% – תוך 6 ימי מסחר.
הפחד התבטא היטב גם במדד ה"פחד" הקרוי VIX. מדד VIX מודד את התנודות החלות במחיר האופציות על מדד ה- S&P500. האופציות הללו נסחרות בבורסת שיקאגו.
שינוי האווירה התחולל בתחילת השבוע שעבר בעיקר עקב פרסומים לפיהן זן האומיקרון פחות מאיים מכפי שחשבו תחילה. לקראת סוף השבוע אף נשמעו אמירות לפיהן כל מי שהתחסן כנגד הקורונה 3 פעמים מוגן בסיכוי גבוה מהידבקות בזן האומיקרון. חיסונים מדוייקים יותר כנגד הזן החדש עצמו עדיין נמצאים בפיתוח.
צפירת ההרגעה מגזרת הקורונה שלחה בשבוע שעבר את וול סטריט לרצף עליות נאה. המדדים החזירו כבר את רוב הנפילה שרשמו בתחילת החודש. בסיכומו של השבוע רשם מדד S&P500 קפיצה של 3.8%, ונאסד"ק נסק ב-3.6%. באירופה נרשמו עליות נאות גם כן אך הן היו מתונות יותר, בין 2% ל-3%.
אובדן הפחד מקורונה והסגרים והבידודים שהיא מחייבת, גרם גם לזינוק מחודש בשוק האנרגיה. מחיר החבית קפץ בשבוע האחרון בכמעט 9% וחזר ל-72 דולר. המטבעות הדיגיטליים לעומת זאת המשיכו להיחלש וביטקוין איבד בשבוע שעבר עוד 4% מערכו.
במקביל לעליות בשוקי המניות והסחורות, רשם מדד הפחד נסיגה מהירה וחדה. בסוף השבוע הוא כבר חזר ל"איזור הנוחות" שלו סביב רמה של 18.5 נקודות. גברת דיפרסיה גורשה מהעיר, לפחות לבינתיים, ומרת אופוריה נכנסה חזרה לארמון.
השוק התל אביבי הצטרף גם הוא לחגיגה ומדד תל אביב 125 טיפס בשבוע שעבר ב-2%. ביום רביעי רשם השוק התל אביבי ציון דרך מרשים – מדד תל אביב 125 ננעל לראשונה מעל 2,000 נקודות (נסגר על 2,004 נקודות). ביום חמישי הוא נסוג מעט וחזר ל-1,995 נקודות.
הרגיעה, גם אם זמנית, מהחשש מפני התפרצות מחודשת של המגיפה מפנה את תשומת הלב לגורם הדאגה הגדול השני של המשקיעים – האינפלציה. ובמיוחד – האינפלציה בארה"ב. כאן, מתברר, אין עדיין שום צפירת הרגעה. להיפך, עם כל חודש שעובר בלוח השנה, נראה שהאינפלציה בארה"ב רק תופסת תאוצה.
בשבוע שעבר התפרסמו נתוני האינפלציה בארה"ב לחודש נובמבר. אחרי שמדד אוקטובר עלה ב-6.2% לעומת החודש המקביל לו, מדד נובמבר כבר הראה קפיצה של 6.8% לעומת החודש המקביל. אלו נתוני אינפלציה שלא נראו בארה"ב מאז תחילת שנות ה-80'. מדד המחירים של נובמבר גם היה גבוה ב-0.8% לעומת החודש שקדם לו.
בעקבות נתוני האינפלציה רשמו מחירי האג"ח המשלתיות ירידות, והתשואה על האג"ח ל-10 שנים טיפסה ב-15 נקודות בסיס ל-1.49%. חשוב לזכור שברמות אינפלציה כאלה, תשואה של 1.4% לשנה רחוקה מלהגן על שווי הכסף. אם אפשר להמחיש זאת בצורה ציורית – אינפלציה שנתית של 6% מחסלת 4 שנות תשואה של אג"ח שנסחרות בתשואה של 1.5%.
עושה רושם שהפדרל ריזרב מתארגן לפעול בנחישות גם כנגד איום האינפלציה כפי שהוא פעל לשמירה על הכלכלה האמריקאית מנזקי הקורונה. יו"ר ה'פד', ג'רום פאואל מכין את הקרקע עם פרסומים על כך שהאינפלציה הנוכחית היא ככל הנראה לא זמנית, היא תימשך לתוך השנה הבאה, והיא תחייב את ה'פד' לפעול. המילה "לפעול" אומרת בעצם כך רכישות האג"ח בשוק על ידי ה'פד' יתמעטו וייפסקו, ולאחר מכן תתחיל ארה"ב לראות העלאות ריבית. חלק מהמשקיפים על שוק ההון האמריקאי מצפים כעת ל-3 העלאות ריבית במהלך 2022.
מי שמוטרד במיוחד מהאינפלציה הוא הממשל האמריקאי בראשות הנשיא ג'ו ביידן. עליות המחירים מכבידות את העול הכלכלי על רוב האמריקאים, ובדרך כלל זה מוביל להתמרמרות וירידה בפופולאריות של נשיא מכהן. שנה של אינפלציה מהולה במיתון, גרמה לסילוקו של ג'ימי קרטר מהבית הלבן, ובחירת רונלד רייגן במקומו.
ביידן מנסה לרכך מעט את הביקורת, ובהודעה שהוציא הבית הלבן בשבוע שעבר נאמר שחבילת התמריצים לכלכלה, שיזם, תשמור על הצמיחה במשק, לצד המהלכים המרסנים שמוביל הבנק המרכזי. מי שמסתכל על שוקי ההון בימים אלה רואה שגם אם יש נסיגות קלות, השווקים חוזרים לעליות. כך שחוקי הכלכלה לא תמיד עובדים על השווקים, לפעמים הם פשוט יוצאים לנוח לכמה חודשים.