בארה"ב נהוג לקרוא לו "מרץ המשוגע". בדרך כלל הכוונה היא למזג האוויר ההפכפך ולטורניר כדורסל המכללות שמגיע לשיאו בסוף החודש. בכל הקשור לתחום המטאורולוגי שמאפיין את ניו יורק וסביבותיה – למרץ אכן יש מאפיינים קצת יוצאי דופן. בחלק הראשון שלו החורף עדיין שולט. קר בחוץ וסופות שלג אינן מחזה נדיר. לקראת סוף החודש האוויר מתחיל להתחמם, השמש מפציעה, שעור האור מתארכות, והאביב מתחיל לחלחל פנימה. "מרץ מגיע כמו אריה ועוזב כמו טלה", אומרים האמריקאים.
תחושה די דומה ניתן לקבל כאשר מנסים לסכם את חודש מרץ האחרון בשווקים הפיננסיים. בתחילת החודש אחזה בשווקים סופת שלגים מרעידת סיפים. היא הגיעה ממזרח אירופה, מקרבות התופת במזרח אוקראינה, ושיירות הפליטים עקורים מבתיהם. משם היא התפשטה לכל רחבי הגלובוס.
השווקים כצפוי הגיבו בעוצמה. מדדי המניות צללו במהירות, מחירי הזהב והנפט המריאו, הדולר התחזק, ומדד הפחד (VIX) זינק לרמות שאותן לא ראה מאז מפולת הקורונה של מרץ 2020.
אבל החל מהשבוע השלישי של מרץ, למרות שעשן המלחמה המשיך לרחף באוויר, שוקי ההון החלו לטפס בחזרה. מחיר הנפט שקפץ לרגע ל-130 דולר לחבית, שב לקראת סוף החודש אל מתחת לרמת 100 דולר לחבית. בסיכום חודשי הנפט אמנם טיפס ב-3%, אבל זו עליה שלא מתארת את רכבת ההרים שאפיינה את מחיר הנוזל השחור לאורך רוב החודש. הזהב שטיפס לשיא הסטורי של 2,060 דולר לאונקיה, נסוג עד לרמה של 1,920 דולר לאונקיה. בסיכום חודשי עלה הזהב בפחות מ-1%.
שוקי המניות עשו את הדרך ההפוכה. מדד נאסד"ק, שבשלב מסויים היה רחוק בכ-22% מהשיא ההסטורי של חודש נובמבר, ונגע בשפל של 12,580 נקודות, זינק תוך שבועיים וחצי ב-13% ונעצר בסוף החודש על 14,261 נקודות. בסיכום חודשי רשם נאסד"ק עליה של 3.7%. המדד נמוך כעת ב-8.8% מהרמה בה החל את השנה. מדד S&P500 עשה דרך דומה ובסיכום החודש עלה ב-3.9%. המדד נמוך כעת בכ-4.6% מהרמה בה החל את השנה.
מדד הפחד Vix, שמחושב בהתאם לתנועת האופציות על מדד S&P500 בבורסת שיקאגו, הגיע בתחילת מרץ לרמה של 36 נקודות, שמאפיינת תקופות של משבר קשה בשוק. בסוף החודש חזר Vix אל מתחת לרמה של 20 נקודות, שמאפיינת תקופות של רגיעה ו"עסקים כרגיל".
גם מדדי המניות במדינות הגדולות של אירופה השלימו ירידה ועליה חזרה עד לרמה בה החלו את החודש. בהקשר זה חשוב לציין שלמלחמה בין רוסיה לאוקראינה יש שלל השפעות על המדינות באירופה. החל באספקת נפט וגז וכלה בצורך למצוא פתרון למיליוני הפליטים מאוקראינה. מעניין יהיה לבחון כיצד תשפיע המלחמה על כלכלת אירופה ועל שוקי המניות שלה גם בחודש הקרוב.