מה חושבים גופי המחקר והייעוץ המובילים על השקעות אלטרנטיביות?

עולם ההשקעות חווה בשנים האחרונות את אחת המהפכות המסקרנות ביותר שידע מאז ומתמיד, כאשר לצד הנכסים המסורתיים מתייצבים אפיקי השקעה אלטרנטיביים, שהפכו לשם נרדף לפיזור ויציבות בתיק ההשקעות. שורת מחקרים שנערכו על-ידי גופי הייעוץ והמחקר המובילים בעולם בחנו את תרומת הרכיב האלטרנטיבי לביצועי התיק - והמסקנות לא מותירות מקום לספק. טרנד חולף או מהפכה מוצדקת? התשובות לפניכם

לירן רבר
מנהל שיווק, חטיבת השקעות אלטרנטיביות
זמן קריאה
תאריך פרסום 6 ספטמבר 2023 ב-16:50

הוויכוח המתמשך בשאלה איזה אפיק השקעה אטרקטיבי יותר – שוק ההון או נדל״ן – עשוי לעבור בקרוב עדכון גרסה לשאלה רלוונטית יותר: נכסים סחירים או אלטרנטיביים. זו למעשה הייתה גם אחת השאלות שעמדה בבסיס שורת מחקרים אמפיריים שערכו כמה מגופי המחקר והייעוץ המובילים בעולם, בניסיון להבין עד כמה השקעות אלטרנטיביות תורמות לביצועי התיק והאם הן מייצרות יסוד של יציבות בזמנים של תנודתיות בשוק הסחיר.

לפני שנצלול לנתונים והמסקנות, חשוב להבין בקצרה את המושג "השקעות אלטרנטיביות" ומה עומד מאחורי ההייפ סביבן בשנים האחרונות. מדובר בהשקעות מחוץ לבורסה (לא סחירות), עם קורלציה נמוכה לתנועות השוק. כנרמז משמן, השקעות אלטרנטיביות לנכסי ההשקעה המסורתיים בשוק הסחיר.

טווח השקעה ארוך הטיב עם הביצועים

הזירה האלטרנטיבית, שהתפתחה בקצב מסחרר במשך השנים, מציעה כיום מנעד רחב של אפשרויות, החל מהשקעות בנכסי נדל"ן מניב, קרנות פרייבט אקוויטי (PE), קרנות גידור, הלוואות גישור ומימון ליזמי נדל"ן, פרויקטים בתחום תשתיות ואנרגיה, הלוואות בשיטת P2P בשוק האשראי הצרכני בארה"ב – והרשימה עוד ארוכה.

מעוניינים לגוון את התיק בהשקעות אלטרנטיביות? לחצו לקבלת פרטים נוספים

עם זאת, מאחר שהתחום עדיין חדש יחסית לרבים מהמשקיעים, עדיין לא ברור עד כמה חשובה תרומת הרכיב האלטרנטיבי כחלק מתמהיל ההשקעות. כמה מחקרים מהשנים האחרונות מתחילים לספק תשובות מגובות בנתונים בנוגע לשאלה חשובה זו.

פירמת הייעוץ והמחקר העולמית Cambridge Associates, הידועה כחלוצת מחקר התחום האלטרנטיבי, פרסמה מחקר (CA, Feb 2019) שבחן את הגורם המשותף לגופים מוסדיים שהתברגו בצמרת דירוג התשואות (רביע ראשון) בשנים קודמות. המחקר מצא שאותם גופים אימצו אסטרטגיית השקעה עם חשיפה של 15%-40% לנכסים אלטרנטיביים. במחקר צוין גם, כי קיימת קורלציה בין טווח ההשקעה לתשואה: ככל שההשקעה נמשכה יותר זמן (עד 20 שנה), כך הביצועים היו טובים יותר. בצד זה, הודגשה גם ההשפעה הקריטית של איכות מנהל ההשקעות.

מסקנה זהה באשר לתרומת הרכיב האלטרנטיבי אפשר למצוא באנליזה שפרסמה חברת המידע העסקי Pitchbook (Pitchbook Benchmarks, Q4 2020), שבחנה אסטרטגיות השקעה בתחום האלטרנטיבי מול השוק הסחיר. ההשוואה בוצעה על בסיס מתודולוגיית PME, המאפשרת לדמות השקעה אלטרנטיבית לסחירה. מהנתונים עולה כי השקעה בנכסים אלטרנטיביים התעלתה בשורה של מקרים על התשואות שהשיאו נכסי השקעה סחירים. גם כאן שיחק אלמנט הזמן תפקיד מכריע, וטווח השקעה ארוך אכן הטיב עם הביצועים.

איתות נוסף לגבי חשיבות וכיוון התחום האלטרנטיבי הגיע מהערכה שפרסמה חברת המחקר  פרקין (Perqin Alternative Assets, Oct 2020), מחברות המחקר והמידע הגדולות בעולם בתחומי ההשקעות הפרטיות ונכסים אלטרנטיביים. החברה העריכה כי החשיפה להשקעות אלטרנטיביות תמשיך לצמוח בעולם בעקביות, מכ-11 טריליון דולר ב-2020 לכ-17 טריליון דולר עד 2025.

קלף מנצח

מדיניות קרנות ההשקעה של האוניברסיטאות המובילות בארה"ב זוכות מאז ומתמיד לתשומת לב מצד עולם ההשקעות, שכן רבים רואים בהן חלוצות בכל הנוגע לאימוץ גישות השקעה מתקדמות, הנשענות כמובן על מיטב המוחות הכלכליים. אוניברסיטת ייל (Yale) היא דוגמה מצוינת לכך.

ייל, מוסד הלימודים השלישי בעושרו בארה"ב, מנהלת תיק השקעות של יותר מ-30 מיליארד דולר (Statista, Feb 2021). בשנים האחרונות מפרסמת האוניברסיטה את תמהיל ההשקעות ומפתיעה כל פעם מחדש. ב-2019 ייל חשפה שכ-70% מנכסי הפורטפוליו שלה הושקעו באפיקים "לא מסורתיים", כהגדרתה, בין היתר בנכסי נדל"ן ריאליים, פרויקטים של  תשתיות, קרנות הון-סיכון ועוד. לשם השוואה, החשיפה המנייתית בארה"ב באותו זמן הצטצמה לכ-10% בלבד.

הגישה הזו עשתה היסטוריה בעשורים האחרונים, תחת ניהולו של דיוויד סוונסן, מנהל ההשקעות האגדי של קרן אוניברסיטת ייל ומחלוצי ההשקעה בתחום האלטרנטיבי. מאז כניסתו לתפקיד ב-1987 סוונסן חתום על ביצועים שהניבו רווח מצטבר של מיליארדי דולרים לקרן (מסך של 1.2 מיליארד דולר בתחילת דרכו ליותר מ-30 מיליארד דולר נכון להיום). הקרן בניהולו לא חתמה אף שנה, כולל 2008, בתשואה שלילית (YaleNews).

השערים נפתחים למשקיעים מהשורה

לאחר שנים שבהן תחום ההשקעות האלטרנטיביות נחשב לנחלתם הבלעדית של המשקיעים המוסדיים, נפתחו השערים בשנים האחרונות גם למשקיעים מהשורה, המבקשים לגוון את התיק עם נכסי השקעה מחוץ לשוק הסחיר.

בית ההשקעות IBI, שהיה מהראשונים לזהות ההשקעות האלטרנטיביות כמנוע צמיחה של עולם ההשקעות, ממשיך להוביל את התחום גם כיום. IBI מציע מגוון רחב של אפשרויות השקעה בקרנות אלטרנטיביות, בין היתר, באמצעות קרן IBI CCF הפעילה מאז 2014 בסקטור האשראי הצרכני בארה"ב, שהפך לאחת מזירות ההשקעה הצומחות והדומיננטיות. הקרן מעניקה הלוואות לאנשים פרטיים (במודל P2P) תוך פיזור רחב ושימוש בטכנולוגיה ייחודית שפותחה ב-IBI, המעשירה את הליך החיתום ומאפשרת התמקדות בלווים איכותיים בעלי דירוג אשראי (Credit Score) גבוה.

קרן comRIT, המתמקדת בהשקעה בנכסי נדל"ן מניב בארה"ב בפיזור סקטוריאלי וגיאוגרפי רחב, היא פתרון אלטרנטיבי נוסף, המייצר איזון מול תנודות השוק הסחיר. השקעה בקרן זו מתאימה למשקיעים המבקשים להשביח את התיק עם רכיב שמסוגל מחד לייצר תשואה יציבה ושוטפת; ומאידך לתפקד גם ככלי גידור, בזמנים של אי יציבות כלכלית.

אלטרנטיבה אחרת, עדיין בסקטור הנדל"ן בארה"ב, היא קרן SBL IBI. קרן זו פעילה בתחום הלוואות גישור ליזמים בארה"ב, המבקשים פתרון מימון לשיפוץ נכס נדל"ן לטובת מכירתו ברווח (Fix and Flip) או השכרתו (Fix and Rent). ההלוואות ניתנות לאחר הליך בחינה מקיף של טיב העסקה, ולרוב בריבית המתומחרת באופן גבוה יחסית. הריבית מתגלגלת לתשואה פוטנציאלית למשקיעים, בעוד שנכס הנדל"ן משמש כבטוחה מלאה מול ההלוואה. 

בשורה התחתונה, השקעות אלטרנטיביות מגדירות מחדש את כללי המשחק בעולם ההשקעות המסורתי ומייצרות הלימה עם האינטרס והצורך המתבקש של כל משקיע בפיזור סיכונים חכם, לצד פוטנציאל להשאת תשואה בכל מצבי השוק.

מתלבטים באיזו קרן להשקיע? לפרטים נוספים

 

מתוך תחזית שפרסמה Preqin

האמור בכתבה זו מובא למטרות אינפורמטיביות וכולל מידע אודות ביצועי קרן CCF, SBL ו-comRIT מקבוצת אי.בי.אי בית השקעות בע"מ (כל אחת – "הקרן") באופן חלקי בלבד ואינו מהווה "ייעוץ השקעות" ו/או "שיווק השקעות" כהגדרתם בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995 ו/או תחליף להנ"ל. ההשקעה בכל קרן מיועדת לעד 35 ניצעים ו/או משקיעים הנמנים על סוגי המשקיעים המפורטים בסעיף 15א(ב) לחוק ניירות ערך, תשכ"ח-1968 במהלך 12 חודשים עוקבים בלבד ואינה מוצעת לציבור או מיועדת לו.

אין באמור בנוגע לתוצאות העבר כדי להוות אינדיקציה ו/או התחייבות כלשהי לגבי תוצאות עתידיות של פעילות הקרן. אין לראות באינפורמציה המוצגת בכתבה זו משום הבטחת תשואה כלשהי ואין לראות בו כהמלצה, חוות דעת ו/או משום תחליף לייעוץ מקצועי (כלכלי, משפטי, מיסויי וכיוצ"ב) המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל משקיע.

ההשקעה בקרן צריכה להתבצע לאחר שהמשקיע בחן באופן אישי עם יועציו הוא את המסמכים המשפטיים של הקרן, את תנאי ההשקעה בקרן, את הסיכויים והסיכונים הכרוכים בהשקעה, ואת יכולתו לעמוד בסיכונים הנובעים מהשקעתו והינה כרוכה בחתימה על מסמכי ההשקעה, לרבות הסכם השותפות והסכמי ההצטרפות לקרן. אין בפרסום זה כדי ליצור התחייבות או אחריות כלשהי של הקרן ו/או מי מטעמה, או של אי.בי.אי בית השקעות בע"מ כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו.

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו ל- 6212*