הסקטורים שעשויים להרוויח ולהפסיד מהמלחמה

קל לראות למה חברות ביטחוניות עשויות לצאת נשכרות ממלחמה, אבל מה מצבן של היצואניות, ולמה כדאי לשים לב ליצרניות של מוצרי צריכה בסיסיים? וגם: הסקטורים שנוטים לספוג את הפגיעה הקשה ביותר בימי הלחימה

מערכת בית השקעות IBI
זמן קריאה
תאריך פרסום 30 נובמבר 2023 ב-15:00
רמה: מתחילים

ההיסטוריה הפיננסית המקומית מוכיחה כי השווקים נוטים לרדת בפתיחת מלחמות ולהתאושש די במהירות בהמשך, האם זה יקרה גם הפעם?

קצת נתונים: לאחר ירידה של 6.5% במדד ת"א 35 ב-8 באוקטובר, יום המסחר הראשון אחרי מתקפת הפתע הרצחנית של חמאס, המדד המוביל של הבורסה הישראלית התאושש ורשם עלייה של כמעט 9.4% מתחילת חודש נובמבר (עד סיום המסחר ב-26 באוקטובר). האם זה מלמד על הבאות? אין לדעת. תזמון שוק הוא פעולה סבוכה ולא מומלצת, לא סתם קוראים לזה "סכין נופלת".

סקטורים במלחמה, לעומת זאת, הם עניין שונה: כאן, כמעט תמיד, יש מרוויחים ומפסידים ידועים פחות או יותר.

רוצים להתחיל לסחור עם אפליקציית IBI SMART? לחצו כאן 

הסקטורים המרוויחים

חברות ביטחוניות 

ספקיות הציוד הצבאי והציוד תומך לחימה נהנו וממשיכות ליהנות בחודש הראשון למלחמה מהזמנות מוגברות מצד כוחות הביטחון, שעסקו בלוחמה אינטנסיבית בעיקר בתוך רצועת עזה אבל גם בצפון הארץ ובגדה המערבית (יו"ש). בבורסה בתל אביב נסחרות לא פחות מ-11 חברות ביטחוניות, שחלקן גמאו תשואה דו-ספרתית מתחילת המלחמה.

ככל שהלחימה נמשכת מתבררים האתגרים של צה"ל וכפועל יוצא מכך גם הצרכים של הצבא, מה שרק מגדיל את הסבירות להזמנות גדולות חדשות. המלחמה, מה לעשות, מספקת רוח גבית למניות הסקטור הביטחוני.

יצרניות מוצרי צריכה בסיסיים

חברות המייצרות ו/או מוצרי מזון וקמעונאות כמעט לא חוות ירידות חדות בביקוש. אנשים צריכים לאכול, לשתות, להשתמש בסבון, לנקות את המטבח – וזה לא משתנה גם בזמן מלחמות. להיפך: מלחמה, מעצם קיומה, גורמת לרוב האנשים להישאר יותר בסביבה הביתית ולצרוך מוצרי צריכה בסיסיים. הארוחות המשפחתיות סביב השולחן תופסות את מקום המסעדות ובתי הקפה, גם משום שלאנשים יש פחות כסף בכיסים וגם משום שממילא חלק ממקומות הבילוי סגורים או פתוחים באופן חלקי.

נפגעות הריבית הגבוהה

לא מעט חברות במשק ספגו מכה לא פשוטה מסדרת העלאות הריבית המהירה, שהביאה את ריבית בנק מרמה של 0.1% ל-4.75% בכשנה וחצי בלבד. חברות אלו עשויות לצאת נשכרות, אם וכאשר יתחיל בנק ישראל להוריד את הריבית בקרוב. הבנק המרכזי אמנם לא ממהר לעשות זאת, אך הירידה החדה בביקושים במשק הישראלי והחשש מכניסה למיתון עשויים בהחלט להביא, לפי רוב ההערכות בשוק, להוביל את נגיד בנק ישראל להחלטות חודשיות על הורדת ריבית בשנה הקרובה.

יצואניות (?)

סימן השאלה בכותרת הביניים אינו מקרי. לפני המלחמה החברות הישראליות היצואניות, שחלקן גם נסחרות בבורסה בתל אביב, סומנו כמרוויחות הבולטות מהמצב הפיננסי, בעיקר עקב הפיחות המהיר בשקל, אבל גם בזכות היותן רגישות פחות לרעשים פוליטיים כמו המהפכה המשטרית.

עם פרוץ המלחמה, ב-7 באוקטובר, הדולר אכן רשם קפיצת מדרגה ל-4.08, אבל התערבות של בנק ישראל במסחר שינתה את התמונה לחלוטין וגרמה למטבע האמריקני לאבד גובה מול השקל עד לרמה של 3.72 שקל לדולר (נכון ל-30.11.23). במצב העניינים החדש, לאחר ייסוף של כמעט 9%, אין ספק שחלה שחיקה במעמדן של היצואניות כמרוויחות מהמצב, אך גם כך עומדת לזכותן העובדה שהן פונות בעיקר לשווקים חיצוניים, שלא נפגעים מהמלחמה בין ישראל לחמאס.

הסקטורים המפסידים

תיירות חוץ

הטיסות לישראל פחתו כצפוי מאוד מתחילת המלחמה, אולם גם מי שבונה על זרם אדיר של תיירים לאחר סיום הקרבות כנראה חי במציאות ורודה מדי. מדינת ישראל מקבעת את עצמה שוב כיעד בלתי צפוי, שאין לדעת מתי תתפרץ בו פעילות טרור כמו ירי טילים על אזרחים ופעולות תקיפה קרקעיות.

תיירות פנים

בתי המלון בארץ אמנם מלאים במפונים מהצפון והדרום, אבל זו לא באמת תיירות, שהרי השהות ממומנת על ידי המדינה או על ידי תורמים נדיבים. בנוסף לכך, צימרים ומקומות הארחה רבים בצפון הארץ ובדרומה מושבתים כבר תקופה ארוכה עקב המצב ולא ממש ברור מתי יתחילו לחזור לשגרה.

תעופה

כל החברות הבינלאומיות ביטלו טיסות לישראל, אבל חברות ישראליות כמו אל על לא ממש יוצאות נשכרות מזה משום שבמקביל צנחו גם הביקושים, בעיקר לטיסות מיעדים שונים בעולם לישראל. גם כאן עדיין לא ברור איך תיראה החזרה לשגרה אחרי המלחמה.

צריכת פנאי ומותרות

המלחמה גורמת, מעצם טבעה, לאנשים לצאת פחות. היא גם גורמת לרבים להסס יותר בכל הוצאה, לבטח בהוצאות גדולות, על אחת כמה וכמה בהוצאות שאינן הכרח, שנחשבות מותרות.

בשורה התחתונה, לבורסה בתל אביב יש היסטוריה מרשימה של התאוששות מהירה ממלחמות ומסבבי לחימה. מה יקרה הפעם? אין לדעת. ניתן, עם זאת, להעריך מי יהיו הסקטורים שעשויים לבלוט לטובה בימי הלחימה ומי ירשמו זינוקים מיד אחריה. אם אתם סבורים, לדוגמה, שסקטור חברות הבנייה הקפוא לחלוטין בימים יחווה בום לאחר המלחמה, זה הזמן להתחיל להשקיע בו. לעומת זאת, אם למשל אתם מאמינים שמשבר הדיור יימשך עוד חודשים ארוכים לאחר תום הלחימה, ייתכן שתשקיעו את כספכם הפנוי במקום אחר.

רוצים להתחיל לסחור עם אפליקציית IBI SMART? לחצו כאן

המידע האמור הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים ו/או הנכסים הווירטואליים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או חוות דעת בקשר עם המוצרים ו/או השירותים המוצעים על ידי קבוצת IBI  ו/או מוצרים ושירותים אחרים המוזכרים בו. האמור לעיל אינו מהווה עמדה בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי, אינו מהווה תחליף לשיקול דעתו הפרטני של כל אדם בהתחשב בסיכויים ובסיכונים הטמונים בכל השקעה ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. קבוצת IBI לא תהיה אחראית כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו. אין באינפורמציה הניתנת לעיל משום הבטחת תשואה כלשהי. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. פתיחת חשבון מסחר ב-IBI TRADE כפופה לתנאי החברה, ביניהם, הפקדת נכסים פיננסים ו/או מזומן בשווי מינימלי של 15,000 ש"ח.