מסכמים את 2024: עליות חדות בוול סטריט ומימוש רווחים
למרות הירידות של השבוע האחרון מדדי המניות בארה"ב השלימו שנה מצוינת. שוקי המניות באירופה דשדשו לאורך השנה מאחורי ארה"ב בגלל שתי סיבות עיקריות: היעדר חברות טכנולוגיה אירופיות גדולות מסוגן של "7 המופלאות", וקצב צמיחה איטי יחסי של התמ"ג. השוק הישראלי שהתניע בעיקר ברבעון האחרון של השנה הניב גם הוא תשואות נאות
שנת 2024 הייתה מהטובות שידעו המשקיעים מאז תחילת המילניום, ומוצלחת במיוחד עבור מי שהתרכז בשוק האמריקאי ובמניות הטכנולוגיה הגדולות. השוק האמריקאי עלה נמרצות גם בשנת 2023 והשלים בכך צמד שנים נהדרות.
מדד S&P500 שהשלים השנה עליה של 24.2% השלים בכך זינוק דו שנתי של כ-53%. מדד נאסד"ק שסיים את השנה בעליה של 28.6%, זינק במהלך השנתיים האחרונות בכ-85%. מדד דאו ג'ונס שסיים את 2024 בעליה של 12.9% השלים בצמד השנים האחרונות טיפוס של כ-28%. הפער העצום בין ביצועי המדדים הללו נבע מהמשקל הגדול של מניות הטכנולוגיה במדדי נאסד"ק ו-S&P500 בהשוואה לדאו. בעבר הפערים בין הדאו ל-S&P500 היו נמוכים בהרבה.
ימי המסחר האחרונים בוול סטריט התאפיינו עם זאת בירידות. חלק מהמשקיעים החליטו כנראה לממש חלק מהרווחים שצברו לקראת סוף השנה. עקב כך סיים מדד דאו ג'ונס את דצמבר בירידה חדה יחסית של 5.3%. S&P500 שרשם במהלך השנה האחרונה 57 שיאים חדשים איבד בדצמבר 2.5% מערכו. מדד נאסד"ק לעומתם הצליח לעלות גם בדצמבר ב-0.5%.
תרחיש הנחיתה הרכה התממש
2024 הייתה השנה שבה התברר סופית שכלכלת ארה"ב הצליחה לבצע את תרחיש "הנחיתה הרכה". היא הצליחה להתמודד עם הריבית הגבוהה שנועדה לעצור את האינפלציה (שאכן נבלמה) מבלי להאט באופן משמעותי. קצב הצמיחה של התמ"ג האמריקאי שעמד ברבעון השלישי על 3.1%, ושיעור האבטלה הנמוך בארה"ב שעומד כיום על 4.2% הם פרמטרים חשובים שמעידים על כך.
2024 היא גם השנה שבה החלה הריבית לרדת בארה"ב, ולמעשה בעולם כולו. בספטמבר בוצעה הפחתת ריבית ראשונה של חצי אחוז, ועד סוף השנה ירדה הריבית באחוז שלם לרמה של 4.5%. הפחתות הריבית הבאות נראות כעת פחות וודאיות. ה'פד' מתכנן שתי הפחתות במהלך 2025, מה שיעמיד את הריבית על 4%. בספטמבר סברו בכירי ה'פד' שהריבית תוכל לרדת ב-25' באחוז נוסף ל-3.5%. אלא שנתוני האינפלציה העיקשים, והחשש מהמדיניות הכלכלית של הנשיא החדש, דונלד טראמפ, ציננו מעט את התיאבון להפחתת ריבית מהירה.
את התוצאה של ההערכות המחודשות ניתן לראות בתשואה לפדיון של אגרות החוב של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים שזינקו תוך 3 חודשים מרמה של 3.60% ל-4.60%. בסיום השנה נסגרה התשואה שלהן על 4.57%.
טכנולוגיה במשקל כבד
כאשר מדברים על מניות הטכנולוגיה, אי אפשר שלא לציין את 7 המניות המובילות בשוק האמריקאי, שזכו גם לכינוי "7 המופלאות": אפל, מיקרוסופט, אנבידיה, אמזון, מטא (פייסבוק), אלפאבית (גוגל) וטסלה. כל אחת מהן רשמה זינוק חד, ומשקלן במדדים הלך ותפח במהלך השנה. משקלן של "7 המופלאות" במדד נאסד"ק עומד כיום על כ-50%, וב-S&P500 על כ-33%. הביצועים שלהן בשנה הבאה (ובשנים הבאות) ישפיעו גם על שני המדדים הללו. הבשורה הפחות טובה היא שמשקלן הגבוה מקטין את הפיזור של שני המדדים המובילים, ובכך מגביר את רמת הסיכון בהם.
הזינוקים שרשמו "7 המופלאות" קשורים להתפתחויות טכנולוגיות משמעותיות בתחום הבינה המלאכותית. התפתחויות שקשורות בין השאר ביכולת מחשוב מהירה יותר ובמרכזי נתונים שמשרתים את טכנולוגיית הענן. התוצאה היא שהביקוש למוצרים ולשירותים שמספקות חלק מהחברות הללו קיבל דחיפה חזקה שסייעה להן להראות קצבי צמיחה מהירים במכירות וברווח.
תמורה נוספת שחלה בשוק האמריקאי קשורה לתוצאות הבחירות. הבחירה בטראמפ שיהנה גם מרוב בסנאט ובבית הנבחרים, נתפסת כרגע במהלך שיהיה טוב לחברות האמריקאיות. טראמפ שייכנס לבית הלבן בסוף ינואר מתכנן כנראה להוריד מס חברות ולהטיל מכסים על יבוא לארה"ב, בעיקר כזה שמגיע מסין ומאירופה. המשקיעים סבורים כנראה שמהלך כזה ייטיב עם הרווחיות של חברות אמריקאיות. התוצאה היא שמאז בחירתו בתחילת נובמבר שוק המניות האמריקאי שידר תנופה ועוצמה. מדד נאסד"ק זינק בנובמבר ודצמבר ב-11%, וחלף לראשונה מעל רף של 20 אלף נקודות. בימים האחרונים המדד נחלש מעט ונעצר על 19,310 נקודות.
גם הדולר האמריקאי נהנה משנה חזקה מול מטבעות מרכזיים אחרים כמו היורו, הפרנק השוייצי והין. חלק מזה נבע מכך שהריבית בארה"ב הייתה גבוהה יותר מאשר הריבית בגוש היורו, בשוייץ וביפן. סיבה נוספת היא העוצמה שמפגינה כלכלת ארה"ב לעומת רוב הכלכלות המפותחות האחרות.
ביום ד', 1 בינואר, לא התקיים מסחר ברוב הבורסות הגדולות בעולם לרגל ראש השנה האזרחי.
אירופה: שנה של הפחתות ריבית וטלטלות פוליטיות
באירופה העניינים היו השנה קצת יגעים יותר אבל בסופו של דבר רוב השווקים המרכזיים הניבו תשואות חיוביות סבירות. גם באירופה ירדה הריבית במהלך המחצית השנייה של השנה כתוצאה מהתמתנות משמעותית באינפלציה.
מדד יורוסטוקס 50 הפאן אירופי סיים את דצמבר בעליה של 1.9% והשלים עליה שנתית של 8.3%. מדד דאקס 40 של בורסת פרנקפורט שרשם כמה שיאים חדשים במהלך השנה סיים את 2024 בקפיצה נאה של 18.9%.
מדד פוטסי 100 הבריטי, שירד מעט בדצמבר סיים את השנה בעליה של 5.7%. מדד קאק 40 של בורסת פאריס שאיבד ב-24' 2.5% מערכו היה היחיד מבין הבורסות הגדולות של אירופה שסיים את השנה בטריטוריה שלילית.
הפיגור של בורסות אירופה אחרי ארה"ב נובע משתי סיבות עיקריות. הראשונה היא היעדר חברות טכנולוגיה גדולות באירופה מסוגן של "7 המופלאות". רק לשם המחשה: שווי השוק של כל החברות שנסחרות בבורסת לונדון נע כיום סביב 3.2 טריליון דולר. שוויה של חברת אפל לבדה עומד כיום על 3.8 טריליון דולר.
הסיבה השנייה היא שכלכלות אירופה צמחו משמעותית לאט יותר מאשר ארה"ב. גרמניה למשל נמצאת במיתון והתוצר אצלה מתכווץ כבר 5 רבעונים. בריטניה שהתחילה את השנה עם קצב צמיחה של 0.7% רשמה ברבעון השלישי צמיחה אפסית. צרפת ואיטליה צמחו ברבעון השלישי בקצב של 0.4%.
בגוש היורו כולו המצב נראה מעט טוב יותר. אחרי צמיחה של 0.4% ברבעון הראשון ו-0.5% ברבעון השני, נרשמה קפיצה קלה ל-0.9% ברבעון השלישי.
גורם נוסף שמטריד את המשקיעים באירופה הן הטלטלות הפוליטיות הרבות. שלוש המדינות הגדולות באירופה – גרמניה צרפת ובריטניה – נאלצו להקדים בחירות. בבריטניה התחלפה הממשלה ואחרי 14 שנים באופוזיציה חזרה מפלגת הלייבור לשלטון.
בצרפת נערכו בחירות מוקדמות ביולי, אבל הממשלה החדשה נפלה שוב לקראת סוף השנה בעקבות הצבעת אי אמון בפרלמנט. זאת לאחר שהצעדים שהוצעו להקטנת הגרעון נדחו על ידי מפלגות האופוזיציה. בעקבות נפילת הממשלה הופחת גם דירוג האשראי של ממשלת צרפת.
בגרמניה התפוררה קואליציה של שלוש מפלגות, והפרלמנט הביע אי אמון בקנצלר אולף שולץ. הבחירות בגרמניה שהיו אמורות להיערך בספטמבר הוקדמו ל-23 בפברואר.
מדד המניות של מילאנו רשם עליה שנתית נאה של 12.6%. הפרלמנט האיטלקי אישר באחרונה את התקציב לשנת 2025 שנועד להוריד את הגירעון התקציבי של המדינה לרמה קרובה ל-3%.
סין מדשדשת, ישראל מתאוששת
בשוקי אסיה בלט לטובה מדד ניקיי 225 של בורסת טוקיו שכבש פסגות חדשות לראשונה מאז 1989. המדד סיים עם קפיצה שנתית נאה של 19.2%.
סין נאלצה השנה להתמודד עם כאב ראש גדול: האטה בצמיחה שנובעת מדעיכה בשוק הנדל"ן שלה שהיה מנופח מאוד לאורך שנים. למרות זאת מדד בורסת שנחאי סיים עם עליה שנתית של 12.7%. מדד האנג סנג בהונג קונג סיים עם עליה שנתית של 17.7%.
בשוק הסחורות בלט במיוחד הזהב שמחירו זינק במהלך 24' ב-27.4%. הזהב הגיע בסוף אוקטובר למחיר שיא – 2,800 דולר לאונקיה, לפני שנסוג מעט בחודשיים האחרונים של השנה. גם הביטקוין בלט מאוד עם זינוק של כ-120% מתחילת השנה.
מחיר הנפט שהתאפיין בירידות לאורך מרבית השנה שינה כיוון בדצמבר שבמהלכו קפץ ב-6%. במונחים שנתיים נותר הנפט בערך במקום בו החל את השנה. מחיר הנפט הושפע בעיקר מהאטה בביקושים מסין, שנובעים בחלקם מהאימוץ המהיר של מכוניות חשמליות על ידי אזרחי סין. ב-2025 אמורות להימכר בסין יותר מכוניות חשמליות מאשר מכוניות מונעות בבנזין.
מדדי בורסת תל אביב שפיגרו לאורך רוב השנה אחרי המדדים בחו"ל, סגרו את הפער הזה ויותר מכך ב-4 החודשים האחרונים של השנה. בדצמבר לבדו קפץ מדד ת"א 125 ב-5.8%, והשלים בכך זינוק שנתי של 29%. ב-2023 עלה ת"א 125 ב-3.8% בלבד, ופיגר אחרי רוב המדדים המובילים בעולם. גם מדד האג"ח הקונצרניות תל בונד 20 רשם עליה שנתית נאה של 5.5%.
השינוי בבורסת תל אביב החל לקראת סוף ספטמבר, כאשר המערכה בלבנון מול ארגון חיזבאללה התקרבה להכרעה. הכלכלה הישראלית אמנם הציגה ביצועי חסר משמעותיים לעומת העבר, וגם דירוג האשראי של הממשלה ירד, אבל המשקיעים כבר נושאים את עיניהם לשנה הבאה. סגירת החזית הצפונית (כרגע זו רק הפסקת האש זמנית) וחזרתם של תושבי הצפון והדרום לביתם עשויים לספק לכלכלה הישראלית דלק חשוב לתגבור מנועי הצמיחה.
שנה חדשה, צרות ישנות: חשש לניתוק זרם הגז מרוסיה לאירופה
מחיר הגז הטבעי נמצא בזמן האחרון בתנופה. ביום ב' נרשם בו זינוק חד שהביא אותו לראשונה זה 15 חודשים למחיר של 4 דולר ליחידת חום בריטית (BTU). בכך הוא השלים זינוק של 80% לעומת מחירו באמצע אוקטובר. אתמול, 31 בדצמבר, ירד מחיר הגז ב-8% ל-3.63 דולר.
הזינוק במחיר הגז הטבעי מיוחס בחלקו לטמפרטורות נמוכות מהרגיל שנרשמו במהלך החורף הנוכחי בארה"ב. גז טבעי הוא אחד מאמצעי החימום העיקריים בצפון אמריקה. גורם חשוב נוסף בזינוק הינה אי ודאות לגבי אספקת הגז לאירופה מרוסיה בשל המלחמה שלה עם אוקראינה.
בתחילת 2025 מגיע לסיומו הסכם בן חמש שנים של מדינות אירופה עם רוסיה בנוגע לרכישת גז ממנה. בגלל מלחמת רוסיה-אוקראינה שמתקרבת לסיום השנה השלישית שלה לא התגבשה חלופה להסכם. הזרמת הגז עלולה לכן להיעצר.
גז רוסי מהווה היום רק כ-5% מכלל הגז שצורכת אירופה. זאת לעומת כ-40% לפני המלחמה. למרות זאת, עצירת זרימתו גורמת לקפיצה במחירי האנרגיה ביבשת.
ספקית הגז הלאומית של אוקראינה, נפטוגז, דיווחה השבוע כי ענקית האנרגיה הרוסית גזפרום לא העבירה כל בקשה להזרמת גז דרך תחנת המעבר סודז'ה בגבול בין המדינות. נפטוגז מעדכנת מדי יום על בקשות ליום המחרת כך שייתכן שתוך ימים המצב ישתנה.
ההסכם שתוקפו פג ב-31 בדצמבר הושג בסוף 2019 כפתרון של הרגע האחרון. ב-2022, כשהחלה המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, נסגרה תחנת המעבר סוחרניבקה בחבל דונבאס. התחנה בסודז'ה, שנמצאת בשטח מחוז קורסק שאוקראינה תפסה מידי רוסיה באוגוסט, נותרה היחידה שפעלה.
כמה מדינות אירופאיות, ובהן סלובקיה ואוסטריה, ימשיכו לקבל גז שרכשו ישירות מחברות לא רוסיות. אולם, פקיעת תוקפו של ההסכם בין קייב למוסקבה צפויה בכל זאת להקשות על משק האנרגיה ביבשת.
ראש ממשלת סלובקיה, רוברט פיצו, קרא לנציבות האירופית להתערב במצב, נוכח סירובו של נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, להגיע להסכם חדש עם גזפרום. גזפרום מעבירה גז לסרביה והונגריה באמצעות צינור העובר דרך שטחה של טורקיה, אבל שאר היבשת לא תוכל להסתמך עליו. הצינור שהעביר גז לגרמניה דרך הים הצפוני, נורדסטרים, הושבת בעקבות חבלה ב-2022. ממשלת גרמניה לא אישרה את הפעלתו של הצינור החדש יותר, נורדסטרים 2, בעקבות פלישתה של רוסיה לאוקראינה.
מקורות עיקריים לסקירה:
https://www.themarker.com/wallstreet/2024-12-31/ty-article-live/00000194-1600-da22-affe-1f163f650000
https://tradingeconomics.com/united-kingdom/gdp-growth
https://tradingeconomics.com/euro-area/gdp-growth-annual
המדד / תאריך | 01.01.24
תחילת השנה |
30.11.24
חודש שעבר |
31.12.24
סוף השנה |
שינוי חודשי | שינוי מתחילת השנה |
נקודות | נקודות | נקודות | |||
ישראל | |||||
תל אביב 125 | 1,881 | 2,294 | 2,426 | 5.8% | 29.0% |
תל אביב 90 | 1,985 | 2,471 | 2,598 | 5.1% | 30.9% |
תל אביב 35 | 1,865 | 2,260 | 2,394 | 5.9% | 28.4% |
תל בונד 20 | 376.5 | 392.8 | 397.2 | 1.1% | 5.5% |
ארה"ב | |||||
נאסד"ק | 15,011 | 19,218 | 19,310 | 0.5% | 28.6% |
S&P500 | 4,769 | 6,032 | 5,881 | -2.5% | 23.3% |
דאו ג'ונס 30 | 37,689 | 44,910 | 42,544 | -5.3% | 12.9% |
אירופה | |||||
יורוסטוקס 50 (אירופה) | 4,521 | 4,804 | 4,895 | 1.9% | 8.3% |
פוטסי 100 (אנגליה) | 7,733 | 8,287 | 8,173 | -1.4% | 5.7% |
דאקס (גרמניה) | 16,751 | 19,626 | 19,909 | 1.4% | 18.9% |
קאק 40 (צרפת) | 7,543 | 7,235 | 7,380 | 2.0% | -2.2% |
Italy ftse Mib 40 (איטליה) | 30,351 | 33,414 | 34,186 | 2.3% | 12.6% |
ביסט-100 (טורקיה) | 7,470 | 9,652 | 9,830 | 1.8% | 31.6% |
אסיה ודרום אמריקה | |||||
ניקיי 225 (יפן) | 33,464 | 38,208 | 39,894 | 4.4% | 19.2% |
שנגחאי (סין) | 2,974 | 3,326 | 3,351 | 0.8% | 12.7% |
האנג סנג (הונג קונג) | 17,047 | 19,423 | 20,059 | 3.3% | 17.7% |
ניפטי 50 (הודו) | 21,731 | 24,131 | 23,644 | -2.0% | 8.8% |
בווספה (ברזיל) | 134,185 | 125,667 | 120,283 | -4.3% | -10.4% |
נכס | דולר | דולר | דולר | ||
נפט ("טקסס מתוק") | 71.3 | 68.0 | 71.8 | 5.6% | 0.7% |
זהב | 2,071 | 2,681 | 2,638 | -1.6% | 27.4% |
ביטקוין | 42,600 | 96,400 | 93,500 | -3.0% | 119.5% |
שונות | תשואה לפדיון | תשואה לפדיון | תשואה לפדיון | ||
אג"ח ארה"ב 10 שנים | 3.87% | 4.18% | 4.57% | ||
מדד הפחד (Vix) | 12.4 | 13.5 | 17.3 |
המידע המפורט לעיל הינו מידע מקצועי מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים בו ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או חוות דעת בקשר עם המוצרים ו/או השירותים המוצעים על ידי קבוצת IBI בית השקעות בע"מ ו/או מוצרים ושירותים אחרים המוזכרים בו. האמור לעיל אינו מהווה עמדה בנוגע לכדאיות השקעה כלשהי, אינו מהווה תחליף לשיקול דעתו הפרטני של כל אדם בהתחשב בסיכויים ובסיכונים הטמונים בכל השקעה ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. המידע לעיל אינו מהווה תחליף לקבלת ייעוץ והדרכה מקצועיים על ידי מי שמוסמך לתיתם. כמו כן, על כל לקוח לפנות לקבלת ייעוץ והדרכה בקשר עם השקעתו הפוטנציאלית, לרבות ייעוץ מס המתחשב בנתוניו ומצבו המיסויי. אין לראות במידע האמור כעובדתי או כמידע שלם וממצה ואין לקבל החלטות השקעה כלשהן בהסתמך עליו בלבד. קבוצת IBI בית השקעות בע"מ לא תהיה אחראית כלפי כל אדם או תאגיד לכל נזק שעלול להיגרם לו כתוצאה משימוש בפרסום זה או הסתמכות עליו. אין באינפורמציה הניתנת לעיל משום הבטחת תשואה כלשהי. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו – עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל. IBI אמבן – ניהול השקעות בע"מ עוסקת בניהול תיקי השקעות ושיווק השקעות בלבד ואינה עוסקת בייעוץ.