הלחימה באוקראינה והשלכותיה, עליית המחירים העולמית ושינוי המגמה בתעשיית ההייטק הובילו לתקופה תנודתית במיוחד בשוק ההון ושינויים מתרחשים ללא הרף. אלא שמאידך, למשקיע הכשיר פתוחות אפשרויות השקעה מגוונות ואקסקלוסיביות שפחות מושפעות מהתנודתיות, ודווקא עכשיו עשויות להיות רלוונטיות במיוחד.
תוכן עניינים
מיהו משקיע כשיר?
משקיע כשיר הוא מי שעומד בקריטריונים המפורטים בתוספת הראשונה לחוק ניירות ערך, תשכ"ח-1968. המחזיקים בטייטל עשויים ליהנות מאפשרויות השקעה רחבות – שלעיתים אינן פתוחות למשקיעים שאינם כשירים, כמו השתתפות בהנפקות פרטיות ואפשרויות השקעה נוספות הדומות לאלו של גוף מוסדי, וכן חשיפה להשקעות אלטרנטיביות.
מהם התנאים בהם יש לעמוד?
על מנת להיחשב למשקיע כשיר יש לעמוד בקריטריון אחד לפחות מבין שלושת הקריטריונים הבאים:
- שווי נכסים נזילים של 8.3 מיליון שקל ומעלה. נכסים נזילים כוללים ניירות ערך הנסחרים בבורסה, מזומנים ופיקדונות וכן נכסים פיננסיים כגון יחידות של קרנות הרשומות מחוץ לישראל וקרנות השתלמות. מאידך, אין לכלול בחישוב זה נכסי נדל"ן והון הנצבר בקרנות פנסיה או ביטוחי מנהלים.
- הכנסה אישית שנתית של 1.25 מיליון שקל לפחות או הכנסה משפחתית (משקיע יחיד ובני משפחה הגרים עמו) של 1.88 מיליון שקל לפחות. יש לעמוד ברף הכנסה זה מדי שנה במשך שנתיים רצופות לפחות.
- קריטריון משולב – קריטריון זה משלב בין שווי הנכסים הנזילים לבין ההכנסה שנתית. הרף המינימלי של שווי הנכסים הנזילים בקריטריון זה עומד על 5.22 מיליון שקל, יחד עם הכנסה אישית של 627 אלף שקל או הכנסת תא משפחתי של 940 אלף שקל. גם במקרה זה, יש לעמוד ברף ההכנסות מדי שנה, במשך שנתיים רצופות לפחות.
סכומי הקריטריונים צמודים למדד המחירים לצרכן. החל מ-2016 הם מתעדכנים לפיו אחת לשלוש שנים.
מה צריך לעשות בפועל?
משקיעים העומדים בקריטריונים נדרשים לחתום על הצהרת משקיע כשיר ביחס להשקעה הרלוונטית בה הם מתעניינים. לאחר מכן, יש לאשר את ההצהרה מול עורך דין, רואה חשבון או יועץ פיננסים שהוצגו לו הוכחות או מסמכים המעידים על עמידה בקריטריונים (דו"חות למס הכנסה, תדפיסי חשבונות ועוד).
מהן אפשרויות השקעה הפתוחות בפני משקיע כשיר?
תחום ההשקעות האלטרנטיביות – אפיקי ומכשירי השקעה המהווים אלטרנטיבה למסלולי ההשקעה הנפוצים המוצעים לכלל ציבור. מדובר בתחום שצובר תאוצה ולרוב פחות מושפע מהתנודות בשווקים. לכן, השקעות מסוג זה עשויות להיות פתרון רלוונטי במיוחד לתקופה זו, שבה הבורסות ושוקי ההון בעולם חווים טלטלות תכופות ומשמעותיות. ב-IBI קיימת זרוע השקעות אלטרנטיביות מהמובילות בתחום ולאורך השנים פותחו מגוון רחב של פתרונות ומכשירי השקעה ייעודיים:
אשראי צרכני בארה"ב בפלטפורמת P2P – פלטפורמות P2P (עמית לעמית) מאפשרות כיום לאנשים פרטיים או עסקים קטנים בארה"ב לקבל הלוואות ללא תיווך של בנק או חברת אשראי. הלוואות P2P רשמו בשנים האחרונות, ובפרט במהלך תקופת הקורונה, צמיחה משמעותית, וזאת בין היתר מפני שהוא פחות מושפע יחסית מהתנודות בשוק ההון כולו. קרן IBI CCF היא קרן ההשקעות הישראלית הוותיקה ביותר שפועלת בתחום זה. באמצעות פלטפורמה טכנולוגית ייחודית, היא רוכשת הלוואות קצרות מועד הניתנות ללווים בעלי דירוג אשראי גבוה, כאשר הרווח נוצר מהריבית על אותן הלוואות.
הלוואות גישור בתחום הנדל"ן בארה"ב – הלוואות גישור בתחום נדל"ן ניתנות לרוב ללווים (יזמים) המעוניינים לשפץ נכס ואז למכור אותו ברווח או להשכירו. לרוב הלוואות אלו ניתנות בריבית גבוהה, כאשר הנכס משמש כבטוחה להלוואה. קרן IBI SBL מנתחת את ההלוואות הפעילות בשוק על פי כ-30 פרמטרים שונים (עסקאות עבר, מגמות מחירים, ניסיון קודם של הלווה ועוד), ורוכשות את אלו הנהנות מיחס הסיכוי-סיכון הטוב ביותר. הרווח בקרן זו נוצר מהריבית על אותן ההלוואות.
נדל"ן מניב בארה"ב – שוק הנדל"ן המניב האמריקאי כולל בתוכו מרכזים לוגיסטיים, חוות שרתים, מחסני ומרכזי אחסון, מרכזים לוגיסטיים ועוד. קרן comRIT של IBI משקיעה בנכסי נדל"ן מניב מתחומי פעילות שונים בפיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי רחב באמצעות השקעה בקרנות ריט (RIET) ציבוריות ולא סחירות בארה"ב. קרן זו חשופה יחסית פחות לתנודות בשוק ההון ולכן עשויה להוות פתרון השקעה רלוונטי עבור משקיעים כשירים.
מתלבטים באיזו קרן להשקיע? לחצו כאן