סיכוני אקלים, זיהום סביבתי, פעילות למען קהילות מוחלשות, שוויון מגדרי ויתר היבטים חברתיים-סביבתיים אמנם היו ונותרו נושאים בוערים, אך גם אתגרים שניצבו עד לאחרונה רחוק מעיניי מנכ"לי החברות ומנהלי ההשקעות. למעשה, העולם הכלכלי היה מונע בעשורים האחרונים מתוך שאיפה אחת שקופה וברורה – חתירה למיקסום שורת הרווח, ללא התחשבות בשיקולים ערכיים. עם זאת, המודעות הגוברת למשבר האקלים המחריף וליכולתן של חברות עסקיות לתרום לשיפור המרחב הסביבתי והחברתי, הגדירה מחדש את מערכת היחסים ביניהם.
זו מכונה בשם הנפוץ ESG (Environmental, Social and Governance) המכוונת להשקעות הלוקחות בחשבון גם שיקולי סביבה (E), חברה (S) וממשל תאגידי (G). המגמה, שהואצה במהלך השנים האחרונות, מבוססת על ראייה רחבה וארוכת-טווח, לפיה מתקיימת שותפות אינטרסים בין פעילותן העסקית של החברות לתועלות סביבתיות וחברתיות, כערך מוסף פרט לביצועים הפיננסיים. עם זאת, תקני ה-ESG עדיין מוגדרים וולונטריים ונתונים לשיקול דעתם של מנהלי חברות, ולא כחלק מרגולציה מחייבת. ועדיין, נראה כי כולם מתחילים להבין שהטמעת ערך מוסף כחלק מניהול עסקי והשקעה בחברות, היא דרישה המגיעה מכיוונים רבים.
אחת מהדמויות הבולטות המובילה את הקו התומך באימוץ כללי ה-ESG הוא לארי פינק, מייסד בלאקרוק (BlackRock), חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם. במכתב השנתי האחרון שהפיץ פינק, הוא שיגר מסר ברור לראשי החברות בהן משקיעה בלאקרוק. חברת ניהול הנכסים ממשיכה בניתוק מחברות מזהמות ומתמקדת באלה המאמצות בניהולן העסקי גם פרספקטיבה רחבה הכוללת את בעלי המניות והעובדים, אבל לא פחות גם את הקהילות והסביבה במסגרתן הן פועלות.
זו למעשה אינה הפעם הראשונה שפינק מוביל קו הדורש ממנהלי החברות להטמיע את כללי ה-ESG כחלק ממדיניות הניהול וההשקעה. כבר ב-2018 הצהיר כי מנכ"לי החברות לא נדרשים עוד לספק רק ביצועים פיננסיים מרשימים אלא גם לשקף את תרומתן לחברה. הקריאה מצד פינק אמנם נועדה להביא לשינוי תפיסתי אצל בכירי העולם הכלכלי, אך גם מכוונת למשקיעים עצמם, בעיקר בני הדור הצעיר, שמתבקשים לאמץ גישה זהה ולהרחיב את שיקולי ההשקעה גם אל מול היבטים חברתיים וסביבתיים.
משמעות דבריו נעוצה בכך שסקטורים הנתפסים כמחוללי זיהום, כדוגמת תעשיית הדלקים, עשויים לספוג מהלומה בדמות צמצום אגרסיבי בהיקפי ההשקעה כבר במהלך השנים הקרובות. מנגד, חברות הפועלות בסקטורים "מצמצמי זיהום" או ידידותיים לסביבה, בראשם תחום האנרגיות הירוקות, עשויות ליהנות מסנטימנט חיובי ועידוד ההשקעה בהן, שכן הן מתפקדות כחוד החנית במאבק בהתחממות הגלובלית המחריפה – אחד מהאתגרים המרכזיים שניצבים כעת בפני האנושות.
מעוניינים לשמוע פרטים נוספים על תיק השקעות ESG? לחצו כאן