2022 בהיי-טק: המגמות החבויות שהניעו את הסקטור; מה הלאה?

סקטור הטכנולוגיה פתח את השנה כאשר החברות המובילות מצוידות ביתרות מזומנים עצומות ובהערכות שווי שלא משאירות מקום לתשואה; למרות אווירת המשבר, השווי החציוני שקיבלו החברות בסבבי C זינק ב-60% - איך זה ייתכן?

ביאנקה מלכי
זמן קריאה
תאריך פרסום 5 פברואר 2023 ב-10:13

ברקע הירידה של כ-40% בהיקף סבבי הגיוס של חברות הטכנולוגיה הפרטיות בישראל בשנה החולפת, שנת 2022 נתפסת כשנת משבר בסקטור הטכנולוגיה, שנת התפכחות מהאופוריה של השנה שקדמה לה. שילוב של הערכות שווי גבוהות מאוד עם אינפלציה שהחלה להתגבר ועליית הריבית שהגיעה בעקבותיה, הובילו לחיתוך המכפילים בשווקים הציבוריים והמשקיעים החלו לשנות מדיניות. המשקיעים חזרו לבחון את השורה התחתונה, ובהתאמה, החברות נאלצו לצמצמם ולעיתים אף לשנות את המודל העסקי. למרות זאת, לפי מחקר שערכנו בחברת S Cube, המתמחה בהערכת שווי חברות היי-טק, אודות גיוסי הון על ידי חברות טכנולוגיה ישראליות וחברות בעלות זיקה לישראל, שווי החברות הפרטיות שכן הצליחו לגייס, המשיך לעלות בשנת 2022. עלייה זו באה לידי ביטוי בעיקר בסבבי הגיוס של חברות בשלבי גיוס מתקדמים (סבבי C), אשר נדמה שלא השתתפו ב"חגיגה" בשנה שקדמה לה. עם זאת, הנתונים מעט מטעים, שכן החברות מצאו דרכים יצירתיות להסתיר את ירידת השווי.

שנת משבר? שווי החברות בסבבי C זינק בכ-60%

מתחילת משבר הקורונה, המשקיעים העדיפו בעיקר את חברות הטכנולוגיה הבשלות, אולם בשנה החולפת, חברות מובילות רבות בסבבי D ומעלה לא גייסו כסף משלל סיבות אשר מקורן בעיקר במגמות שנרשמו בשנה הקודמת. כך למשל, חלק מהחברות גייסו סכומי עתק בשנת 2021 אשר צפויים לממן את החברה לשנים ארוכות, כך שהיזמים ומשקיעי החברה העדיפו להימנע מסבבי גיוס בסביבת המכפילים הנוכחית. בקרב החברות שכן היו צריכות מימון, היזמים העדיפו לעיתים מימון באמצעות הלוואות המירות (SAFE וכו') במסגרתן קביעת השווי נדחית לסבב הגיוס הבא. בנוסף, היו חברות שהעדיפו להרחיב את סבב הגיוס הקודם במקום ביצוע סבב גיוס חדש לפי שווי נמוך יותר. כתוצאה מכך, נרשמה פעילות השקעה חריגה בחברות הפחות בשלות (סבבי C).

על פי המחקר, אשר מבוסס על נתוני אמת מאלפי הערכות שווי שביצעה S Cube ללקוחותיה החל משנת 2013, למרות אווירת המשבר שליוותה את סקטור הטכנולוגיה בשנה החולפת, נרשם גידול של כ-6% בשווי החציוני שקיבלו החברות בסבבי הגיוס המתקדמים (D ומעלה) ביחס לאשתקד. לעומת זאת, נרשם זינוק של כ-57% בשווי החציוני שקיבלו החברות הפחות בשלות (סבבי C), כאשר עבור החברות בשלבי הגיוס הראשוניים, התמונה הייתה פחות אופטימית, עם צניחה של כ-31% בשווי החציוני שקיבלו החברות בסבבי הגיוס B. בסבבי הגיוס הראשוניים נרשמה אמנם עלייה קלה של כ-6% בשווי שהוענק לחברות, אולם מדובר בעיקר בסבבי גיוס שבוצעו במחצית הראשונה של השנה.

יחד עם זאת, ניתוח רבעוני של מגמות סבבי הגיוס בשנה החולפת הצביע על גידול בשווי החציוני שהוענק לחברות ברבעון הרביעי, הן בסבבי הגיוס הראשוניים (סבבי B ומטה) והן בסבבי הגיוס המתקדמים (C ומעלה).

הדרכים היצירתיות ששימשו להסתרת ירידת שווי

על רקע השינויים בתנאי השוק והרצון להימנע מביצוע Down-round, חלק מהיזמים חיפשו פתרונות יצירתיים לדחיית קביעת השווי לימים טובים יותר, מה שהביא לגידול משמעותי בהיקף השימוש בהלוואות המירות – מכשירי השקעה כגון SAFE, אשר אינם כרוכים בקביעת שווי, אלא דוחים את קביעת השווי עד סבב הגיוס הבא. השימוש במכשירי השקעה אלו איננו חלק מהסטטיסטיקה לגבי השווי שהוענק לחברות בסבבי הגיוס, אולם מכשירים אלו כוללים לעיתים קרובות CAP, כלומר, שווי מקסימלי לפיו יומרו המניות בסבב הגיוס הבא; אינדיקטור זה הצביע על ירידה משמעותית בשווי החברות בשנה החולפת. בנוסף, חלק מהחברות שיפרו תנאים למשקיעים, כמו למשל הוספת ריבית, Warrants או מכפילים גבוהים מ-x1 על ההשקעה, שינויים שמבחינה כלכלית משמעותם ירידה בשווי החברה, אך אינם באים לידי ביטוי בחישובי ה-Pre Money Valuation. שיטה נוספת להסתרת ירידת שווי אשר שימשה חלק מהחברות בשנה החולפת הייתה ביצוע הרחבה (extension) של סבב גיוס קודם, במקום סבב גיוס חדש לפי Pre Money Valuation זהה לזה ששימש בסיבוב הקודם, אשר מבחינה כלכלית משמעותו ירידה בשווי החברה.

החברות החזקות צפויות לנצל את כספי המשקיעים לעסקאות M&A

הגורמים המרכזיים לירידה של כ-40% בהיקף סבבי הגיוס בשנה החולפת מיוחסים, מצד ההיצע, לשינוי טעמי המשקיעים בשנת 2022 ביחס לקודמתה, כאשר קרנות ה-VC אשר הסתערו ב-2021 כמעט על כל סטארט-אפ שביקש כסף, שינו את אסטרטגיית ההשקעה בשנה החולפת והעדיפו להתמקד בעיקר בחברות פורטפוליו קיימות. עם זאת, מצד הביקוש, במקביל לירידת המכפילים בשוק הסחיר, אשר הנמיכה את ציפיות היזמים לגבי השווי הפוטנציאלי לסבבי הגיוס בשנה החולפת, החברות, שמנסות ככל שניתן להימנע מ-Down-rounds, עדיין מצוידות בקופות מזומנים עמוסות משנת 2021 ופשוט העדיפו לא לגייס כסף. למעשה, מבדיקה שערכנו לגבי החברות שביצעו סבבי גיוס יוצאי דופן בשנת 2021, הרי שבהתאם לקצב שריפת המזומנים הנוכחי שלהן, קופות המזומנים שלהן צפויות להספיק לשנים רבות. כלומר, החל משנת 2021, למרבית החברות המובילות כנראה לא יהיה עוד צורך בגיוסי הון, מה שאומר שלפחות חלק מהמזומנים הללו צפוי לשמש לעסקאות M&A. במקביל, תנאי השכר בסקטור התמתנו, תחלופת העובדים קטנה, בחלק מהמקרים קוצצו משרות והחברות החלו להתמקד יותר בשורה התחתונה, כך שברמת המכפילים של 2022, החברות המובילות פשוט העדיפו להימנע מסבבי גיוס.

 

ביקוש גובר לטכנולוגיות מידע ורפואה

למרות הטלטלה שעובר סקטור הטכנולוגיה, המהפכה הטכנולוגית אשר החלה עוד לפני משבר הקורונה ואף קיבלה רוח גבית מאז פרוץ המשבר, עדיין כאן. הצורך בטכנולוגיה לא השתנה בתקופה האחרונה, אלא רק הולך וגובר ונכנס לעוד ועוד תעשיות מדי יום, ובהתאמה, התחום הבולט ביותר בסבבי הגיוס שיצאו לפועל בשנת 2022 היה IT & Enterprise Software אשר היווה כ-33.3% מסבבי הגיוס, לעומת כ-30.5% אשתקד. תחום זה כולל בעיקר טכנולוגיות ופלטפורמות מבוססות בינה מלאכותית אשר נועדו לשפר ביצועים עסקיים של חברות מתחומים שונים ומגוונים. לאחר מכן, התחום הבולט בסבבי הגיוס בשנה החולפת היה Healthcare and Life Sciences אשר היווה כ-17.2% מסבבי הגיוס, גידול של יותר מ-40% בנתח של תחום זה מכלל הגיוסים ביחס לאשתקד. מדובר בתחום יחסית מגוון, הכולל פיתוח תרופות, ציוד רפואי, רפואה דיגיטלית וביוטכנולוגיה.

ההיי-טק הישראלי צפוי להמשיך להיות מוביל עולמי, אבל לא לעולם חוסן

בשורה התחתונה, הטלטלה שעבר סקטור הטכנולוגיה בישראל בשנה החולפת הייתה שינוי זמני, מתבקש ובריא. בנוסף, צריך לזכור שאם מתייחסים ל"חגיגה" של שנת 2021 כסוג של אנומליה ומנטרלים אותה מניתוח המגמה ארוכת הטווח, הרי ששנת 2022 הייתה שנת שיא. במבט קדימה, ברמה הבינלאומית, ההיי-טק הישראלי צפוי להמשיך להיות מוביל עולמי, אבל צריך לזכור שלא רק בישראל יש מוחות מבריקים ואנחנו כבר לא לבד בשוק הסטארט-אפים. ההיי-טק הישראלי היה ביתרון גדול על הרבה מאוד מדינות ואילו כיום ישנם סטארט-אפים שמתפתחים במדינות רבות בעולם; אמנם הם עדיין בפיגור אחרי ישראל, אולם בטווח הארוך הפער ייסגר.

רוצים לשמוע עוד? ב-14 בפברואר נחשוף לראשונה את ממצאי המחקר השנתי של S-Cube לשנת 2022 במסגרת האירוע השנתי עם מיתר. בין היתר, נציג את המגמות בתחום גיוסי ההון בחברות היי-טק שנרשמו בשנה החולפת ביחס לשוק האמריקאי ונספק תחזיות עבור שנת 2023

האמור לעיל מובא למטרות אינפורמטיביות וכלליות בלבד ואינו מהווה "ייעוץ השקעות" ו/או "שיווק השקעות" כהגדרתם בחוק הסדרת העיסוק בייעוץ השקעות, בשיווק השקעות ובניהול תיקי השקעות, תשנ"ה-1995 ו/או תחליף לייעוץ מקצועי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם ואין לראות בו ייעוץ או המלצה לביצוע פעולה ו/או השקעה כלשהי.

לקבלת הצעה