חודש ינואר נחשב בדרך לחודש שבו הבורסות נוטות לעלות. התופעה הזו מוכרת בשם "אפקט ינואר". אחת הסיבות לכך נובעת מהעובדה שלקראת סוף השנה הקלנדרית נוטים מנהלי ההשקעות למכור מניות שעליהן הפסידו במהלך השנה בכדי לקבל עליהן זיכוי במס. בתחילת השנה הם שבים ומצטיידים באותן מניות ובכך הם מגבירים את הביקוש הכללי בשוקי המניות. גורמים נוספים שמסייעים לאפקט ינואר הם עודפי כספים שנכנסים לגופי ההשקעות המוסדיים בעקבות בונוסים ו"משכורת 13", שמקבלים עובדים רבים בתום השנה האזרחית.
נכון לשבועיים הראשונים של 2022, נראה שבורסות העולם נחלקו ביניהן לשני מחנות: בחלק נרשם אפקט ינואר חיובי, ובחלק המגמה היא אפילו שלילית.
היעדר אפקט ינואר בולט במיוחד בבורסה האמריקאית שהחלה את השנה בצליעה. המדדים המובילים בארה"ב המשיכו לרדת בשבוע האחרון אך באופן מתון יחסית לעומת השבוע שקדם לו. מדד נאסד"ק ו-S&P500 איבדו 0.3% כל אחד במהלך השבוע שעבר. מדד נאסד"ק נמוך כעת ב-4.8% מרמתו בסוף דצמבר.
גם בשוקי אסיה אפקט ינואר טרם ניכר. מדד ניקיי בבורסת טוקיו איבד בשבועיים האחרונים 2.3% מערכו. בסין איבד מדד בורסת שנגחאי 3.3% מתחילת השנה. סין מתמודדת בחודשים האחרונים עם קריסתה של חברת הנדל"ן אוורגראנד, והמשקיעים חוששים שהנפילה שלה תדביק חברות נדל"ן נוספות במדינה. על אף זאת, מדד הבורסה של הונג קונג דווקא קפץ בשבוע שעבר ב-3.8%.
אבל בחלקים אחרים של העולם נראה שינואר דווקא הביא רוחות של אופטימיות. כך למשל מדד ת"א 125 בבורסה של תל אביב שקפץ בשבוע שעבר ב-3.1% והשלים זינוק של 4.7% בשבועיים. בכך הצליח המדד התל אביבי לפתוח פער של כמעט 10% מתחילת השנה לעומת בורסת נאסד"ק וכמעט 7% מול מדד S&P500.
באירופה בלטה הבורסה של לונדון עם עליה דו שבועית של 2.1% במדד פוטסי 100. מדד יורוסטוקס 50 איבד מתחילת השנה 0.6%.