יותר מ-1,000% בחמש שנים: ההיסטוריה של הביטקוין

המודל המהפכני של סאטושי נאקאמוטו מ-2008-2009 הוא כיום המטבע הדיגיטלי המוביל והיקר ביותר בעולם – בפער עצום משאר מטבעות הקריפטו. מה היו התחנות המכוננות של הביטקוין מיום השקתו ומה צפוי לו ב-2024?

מערכת בית השקעות IBI
זמן קריאה
תאריך פרסום 8 ינואר 2024 ב-14:33
רמה: מתחילים

הביטקוין, המטבע הקריפטוגרפי הראשון, הושק בינואר 2009 על ידי מהנדס מחשבים או קבוצת מהנדסים שפעלו תחת שם העט "סאטושי נאקאמוטו". מאז ועד רגע זה ממש, עשור וחצי אחר-כך אותה השקה, הביטקוין ממשיך להיות המטבע הקריפטוגרפי המוביל, המוכר והיקר ביותר מבין המטבעות הללו – ובפער עצום. נתח השוק של הביטקוין בשוק המטבעות הדיגיטליים נע כיום בין 47% ל-50%. איתריום, השני בגודלו, מגרד בקושי את ה-15%.

מהן התחנות העיקריות בדרך המופלאה והתנודתית מאוד, שעבר הביטקוין עד היום? כדי לענות על זה צריך לחזור אחורה עד 2008.

אוקטובר 2008: "הנייר הלבן"

באותה שנה פרסם (או פרסמו) סאטושי נאקאמוטו מסמך המכונה "הנייר הלבן" של הביטקוין, שבו הוצג הרעיון המהפכני של מטבע דיגיטלי מבוזר ועצמאי, שפועל ללא מעורבות כלשהי של רשויות מרכזיות (מדינות, בנקים מרכזיים או בנקים). תחת הכותרת "ביטקוין: מערכת מזומנים אלקטרונית עמית לעמית", נחשב "הנייר הלבן" עד היום למסמך מכונן של הביטקוין, שהוציא את המטבע הדיגיטלי הזה מעלטה ציבורית כמעט מוחלטת לאור הלבן והחזק של ההשקה עולמית, שתתרחש כבר בתחילת 2009.

ינואר 2009: השקת הביטקוין

בינואר 2009, מעט אחרי פרסום "הנייר הלבן", הושק מטבע הביטקוין עם כריית הבלוק הראשון בבלוקצ'יין, הרשת המבוזרת שבה רשומות העסקאות המתבצעות בביטקוין. שווי הביטקוין היה אפס דולרים בהשקה – וזה לא השתנה באופן מהותי בשנתיים הראשונות. למעשה, במהלך 2010 הביטקוין לא הצליח לחצות את רף 40 הסנט. הפריצה הגדולה הראשונה של המטבע הדיגיטלי הראשון נרשמה ב-2011, עם זינוק למחיר של קצת יותר מ-30 דולר בתוך שלושה חודשים.

2012: "אירוע חצייה" ראשון בביטקוין

בשנה זו התרחש לראשונה "אירוע החציה" (HALVING) בביטקוין. חשוב להסביר: ביטקוין הוא מטבע המופק כתוצאה מ"כרייה", שעיקרה הפעלה של כוחות מחשוב חזקים בפתרון בעיות מתמטיות סבוכות. כשכר על אותה פעולת כרייה, "הכורים" מקבלים זוכים באפשרות לעדכן את הרישום בבלוקצ'יין, הרשת המבוזרת שעליה מתבצע המסחר בביטקוין – ובתמורה זוכים בתשלום בביטקוין או בשברי ביטקוין.

ב"אירוע החציה", המתרחש באופן מחזורי פעם בארבע שנים, נחתך בחצי התשלום שמקבלים אותם כורים תמורת כריית ביטקוין. שלושת אירועי החצייה שקרו עד כה התאפיינו בעליות שערים בביטקוין לפני ואחרי החצייה. אירוע החציה הבא צפוי השנה, כבר ב-22 באפריל 2024.

2013: שנת המפנה

במהלך השנה הזו, שאליה נכנס הביטקוין בשווי של 13 דולרים בלבד, נסק המטבע הדיגיטלי לשווי מדהים ובלתי צפוי לחלוטין של 1,100 דולר לביטקוין. 2013 אמנם הסתיימה בירידה לשווי של 805 דולר לביטקוין, אבל תיזכר תמיד כשנה שבה הראה המטבע את התכונה הכי בולטת בו במשך השנים: תנודתיות חדה ויכולת לבצע זינוקים חסרי תקדים.

2013 הייתה גם שנה עמוסה יחסית באירועים הקשורים בביטקוין, לטוב ולרע: לצד השקת כספומט הביטקוין הראשון בעולם בוונקובר שבקנדה, זו הייתה גם השנה שבה החליט הממשל הסיני למנוע ממוסדות פיננסיים סיניים לסחור במטבע.

רוצים להתחיל לסחור עם אפליקציית IBI SMART? לחצו כאן

2014-2016: שקט זמני

השנתיים שבאו אחרי 2013 היו פחות מרגשות ומטלטלות. התנודתיות במטבע הדיגיטלי הראשון אמנם נמשכה, אבל בעוצמות פחותות. שער הביטקוין ירד עד לרמה של 200 עד 400 דולר ונשאר שם. ועדיין, ב-2016 נרשם "אירוע החציה" השני בתולדות הביטקוין והשקט היחסי בגזרה יתברר בקרוב מאוד כשקט זמני.

2017-2020: בום!

בתחילת 2017 הביטקוין חצה לראשונה בהיסטוריה את רף 2,000 הדולרים, אבל שום דבר לא הכין אף אחד למה שקרה אחר-כך, כששער המטבע הדיגיטלי טס עד לרמה של 19,497.40 דולר ב-17 בדצמבר באותה שנה.

הביטקוין ומטבעות דיגיטליים נוספים נחשפו ב-2017 למיליוני אנשים ברחבי העולם, זכו לדחיפה מטורפת ברשתות החברתיות ובמדיה וצברו פופולריות עצומה. גם "אירוע החציה" מ-2016, שבו צומצם ההיצע של מטבעות הביטקוין בשעה שהביקוש גדל מאוד, תרם לזינוק המטורף בשער הביטקוין.

עם זאת, כמו תמיד לאחר הנסיקה המרהיבה באה נפילה ובשנים 2018-2019 הביטקוין התקשה לצלוח את רף ה-10,000 דולר. חזרה לממדים האמיתיים? ממש לא. 2020 ומגיפת הקורונה שלחה משקיעים רבים אל הביטקוין הדיגיטלי, שחזר לנסוק וסיים את השנה ברמה מדהימה של 29,000 דולר. ועדיין, לא רבים הצליחו לנחש או לדמיין אז מה יקרה לביטקוין ב-2021.

2021: שיא כל הזמנים

ב-10 בנובמבר 2021 נרשם שיא היסטורי בביטקוין שעדיין לא נשבר, עם חציית רף ה-68,000 דולר למטבע דיגיטלי אחד. 2021 הייתה השנה שבה הונפקה בנאסד"ק Coinbase, פלטפורמת המסחר במטבעות וירטואליים, לפי שווי כמעט דמיוני של 76 מיליארד דולר. זו הייתה גם השנה נסק העניין של המשקיעים המוסדיים במטבעות הקריפטו, מה שהוביל כאמור לשיא אחר שיא בשער הביטקוין. ומה בא בהמשך? ניחשתם נכון.

2022 – ההווה: חורף הקריפטו

ב-2022 שקעו הביטקוין ושאר המטבעות הדיגיטליים במה שמכונה "חורף הקריפטו" – תקופה ממושכת של ירידות שערים ואובדן ערך. זה קרה ככל הנראה בעיקר בגלל שני מגה-אירועים: התמוטטות בורסת הקריפטו המובילה FTX והתרסקות  המטבעות הדיגיטליים לונה וטרה, שצללו ולקחו איתם עשרות מיליארדי דולרים מכספי המשקיעים.

עם זאת, ב-2023 הסתמנה מגמת התאוששות ברורה, עם עלייה שנתית של כמעט 160% בשער הביטקוין. המטבע הדיגיטלי נסחר בתחילת 2024 ברמה של יותר מ-42,000 דולר, בין השאר על סמך הערכות כי השנה תאושר בארה"ב השקה של תעודות סל לכמה מהמטבעות המובילים, כולל כמובן הביטקוין. גם "אירוע החציה" באפריל תורם לעליות עוד לפני התרחשותו – וצפוי להמשיך לתרום להן גם לאחר מכן.

בשורה התחתונה, למרות כל התנודתיות, במעוף הציפור הביטקוין טס יותר מ-1,000% בחמש השנים האחרונות. זו כמובן השקעה בסיכון גבוה, אבל משקיעים שהצליחו לתפוס את המטבע הזה בזמן הנכון ונשארו רגועים גם בירידות זמניות – ראו תשואה על השקעתם.

לפתיחת חשבון מסחר באפליקציית IBI SMART לחצו כאן

שירותי המסחר בקריפטו מסופקים על-ידי חברת היבריד ברידג' הולדינגס בע"מ (HBH), שהינה צד ג' ובעלת רישיון למתן שירותים פיננסיים במטבע וירטואלי ("נותן השירותים"). המסחר בקריפטו מתבצע בפלטפורמה של נותן השירותים ולא באפליקציית IBI SMART. IBI משמשת כמתווך בלבד להתקשרות שבין הלקוח לנותן השירותים, במובן זה שאינה צד להסכם בין הלקוח לנותן השירותים, אינה אחראית ואינה מבצעת את פעולות הלקוח, במישרין או בעקיפין. פתיחת חשבון מסחר בקריפטו כפופה, בין היתר, לפתיחת חשבון מסחר ב-IBI TRADE, לחתימה על מסמכים נדרשים ולעמידה בתנאי IBI ונותן השירותים. אין לראות במידע המובא כמידע שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים במטבעות הווירטואליים ו/או ניירות הערך ו/או בנכסים הפיננסים המוזכרים ולכן אין לקבל על סמך מידע זה בלבד החלטות השקעה כלשהן. האמור לעיל אינו מהווה יעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם ו/או הצעה לרכישת ניירות ערך. אין לראות באמור לעיל התחייבות להשגת תשואה כלשהי. מובהר, כי תחום המטבעות הוירטואליים והבלוקצ'יין הוא תחום מסוכן במיוחד וטומן בחובו סיכוני שוק, סיכונים תפעוליים, סיכונים רגולטוריים וכן סיכוני אבטחת מידע וסייבר, ביניהם תקיפות סייבר שמטרתם לחדור או לפגוע בשימוש התקין השירות או במערכות או במטבעות הווירטואליים.

לפרטים נוספים ראה אתר החברה בכתובת www.ibi.co.il כתובתנו: אחד העם 9, מגדל שלום, תל אביב, 61219101. למדיניות הפרטיות באתר קבוצת IBI בית השקעות בע"מ https://www.ibi.co.il/privacy-policy/.