מנהלי השקעות: בין ניסיון ליחס אישי
זה שיש לכם מנהל או מנהלת השקעות זה מצוין. אך חשוב לזכור שמנהלי השקעות לא יכולים לחזות מה יקרה בשוק ההון או יודעים מה מתרחש לפני כולם. מצד שני, כדאי שתדעו למה כן לצפות מהם במהלך הדרך
הנה משהו שלא צריך להיות כלכלן גדול בשביל לדעת: ניסיון אי אפשר לקנות בכסף. זאת אולי קלישאה קצת שחוקה, אבל תמיד נכונה. כמקצוען ותיק בענף, וכמי שמנוסה בניהול השקעות ובהתאמתן באופן אישי ללקוח ולצרכיו, אני יודע לומר שאחד הפרמטרים המהותיים להצלחה הינו תיאום ציפיות בין הלקוח למנהל ההשקעות שלו.
אז לפני הכול בואו נתקן טעות נפוצה: מנהלי השקעות הם לא סוג של קוסמים בשוק ההון. הם לא בהכרח אנשים שיודעים לעשות כסף בכל מצב שוק – אפילו בתקופה של ירידות – והפיכת חול לזהב היא תסריט נפוץ יותר בעולם האגדות ופחות בעולם האמיתי. אינספור פעמים שמעתי אמירות כמו “הרי אתם כל היום על המסכים”, או “הרי אתם יודעים על מה שמתרחש לפני כולם”. למעשה, אם היה לי שקל על כל פעם ששמעתי את זה, יכולתי מזמן לפרוש מהמקצוע ולקנות לעצמי איזה אי קטן.
בפועל, זה לא באמת עובד ככה. מנהל או מנהלת השקעות צריכים להיות מקצועיים ואיכותיים, והם חייב להכיר היטב את הלקוח. אבל גם אם תחפשו טוב טוב במשרד שלו או שלה, לא תמצאו אפילו כדור בדולח קטן.
בסופו של יום, מנהלי השקעות משקיעים על בסיס ניתוח והערכה של מצב השווקים ומצב החברות. מקצועיים ומנוסים ככל שיהיו, הם לא יודעים בוודאות מה יקרה בשוק מחר, בעוד חודש או בשנה הבאה. בפועל, גם אם בטעות יתגלגל לידיהם מידע אטרקטיבי לגבי חברה ציבורית (“מידע פנים”) הרי שימוש בו מהווה עבירה פלילית ואסור בתכלית האיסור. זאת הסיבה שלא ניתן לצפות ממנהל או מנהלת הכספים שלכם שיידעו לפעול תמיד בכיוון אליו נעים השווקים.
רגע, אז מה כן נכון לצפות?
קודם כל לפעול בכובד ראש. וכשאני אומר כובד ראש אני מתכוון לבדיקה של המצב הפיננסי של כל חברה שבה אתם מתעניינים, של איכות הניהול, איכות הנכסים, תזרים המזומנים, התמחור שלה בשוק. צריך גם להבין את כל תחום הפעילות שלה ולא לשכוח להסתכל לצדדים כדי להשוות למה שקורה בחברות האחרות שפועלות בתחום הזה. בנוסף, חיוני לבצע ניהול סיכונים. כלומר, להבין את רמת הסיכון הכוללת והפרטנית של התיק ביחס לנכס הבודד, ולנסות להביא למיקסום של יחס התשואה מול הסיכון.
מנהלי השקעות פועלים גם בשוק ההון. מדדי המניות ואגרות חוב מניבים תשואה חיובית ואטרקטיבית לאורך זמן. מחקרים שבחנו את השווקים לאורך שנים הראו כי טענות לתזמון שווקים או ביצוע שורט על השוק (מכירה בחסר, השקעה שמרוויחה בתקופה של ירידות) הינן אסטרטגיות השקעה שמובילות ברוב המקרים להפסד! למה אני מספר על זה? כדי להבהיר שכאשר השוק כולו יורד בהחלט נכון לצפות שגם התיק שלכם יירד. אנחנו פועלים בשוק תנודתי – כזה שעלול בהחלט לסבול גם תקופות של ירידות – אבל גם כזה שלאורך זמן יתגמל את המשקיע והמשקיעה הסבלניים.
מה עוד?
ובכן, מנהלי השקעות איכותיים הם אנשים שיודעים להכיר בחסרונותיהם. הם מודעים לחוסר היכולת לנבא את העתיד, לוקחים בחשבון שגם הניתוח והמעקב המקצועיים והטובים ביותר עדיין לא משיגים וודאות. בדיוק בגלל זה הם מבינים את החיוניות שבפיזור ראוי בתיק ההשקעות של הלקוחות. כלומר, לא להצטמצם לחברה בודדת או להשקיע במדינה ספציפית בלבד. העניין הוא שתפיסה שגויה לגבי היכולות של מנהל או מנהלת התיק מביאה תמיד לציפיות מוגזמות, ולעיתים לקביעת רמת סיכונים מוגזמת. הרי אם מנהלי התיק “יודעים הכל” ואי אפשר להפסיד אצלם כסף, אז אולי כדאי לנהל תיק אגרסיבי מאוד? זאת דוגמה קלאסית לבועה תפיסתית שתמיד מתפוצצת, ולרוב מאוחר מדי, בתוך שלב של ירידות בשוק ההון. אז כבר נוצר מצב שהפעולות שננקטות הן רק תגובה לתוצאה, והן לרוב יהיו מזיקות ו”הפסדיות”.
בשוק כל כך קר ומחושב, אנשים נוטים לפעמים להמעיט בחשיבותו של הקשר האישי. יש לקוחות שלא מבינים למה חשוב לספר למנהלי ההשקעות על עצמם ועל הנכסים שלהם. לא מוצאים את הטעם בהיכרות אישית ומקדשים רק את השורה התחתונה, זאת שבסופה יש מספר גדול עם פלוס ליד. הגישה הזאת שגויה בעיניי. הרי אם אבין טוב יותר את צרכיהם הפיננסיים של הלקוחות, אוכל לבצע התאמה טובה יותר של מדיניות התיק. יותר מזה, אוכל להבין מה מתאים עבורם, מה נחשב כסיכון. אדע לבנות תיק יעיל, מאוזן ונכון, וכזה שמוכן לזמנים שבהם השוק פתאום משנה כיוון.
מרגישים שאתם בכל זאת זקוקים לשורה תחתונה אחת? אז הנה: קחו לכם מנהל או מנהלת השקעות שאתם סומכים עליהם, מקצועיים ואיכותיים, והשקיעו מעט זמן להיכרות ביניכם. אה, ואל תצפו לקסמים, כי בשרוולים שלהם יש דוחות כספיים, לא יונים מפוחדות.