הנה משהו שלא צריך להיות כלכלן גדול בשביל לדעת: ניסיון אי אפשר לקנות בכסף. זאת אולי קלישאה קצת שחוקה, אבל תמיד נכונה. כמקצוען ותיק בענף, וכמי שמנוסה בניהול השקעות ובהתאמתן באופן אישי ללקוח ולצרכיו, אני יודע לומר שאחד הפרמטרים המהותיים להצלחה הינו תיאום ציפיות בין הלקוח למנהל ההשקעות שלו.
אז לפני הכול בואו נתקן טעות נפוצה: מנהלי השקעות הם לא סוג של קוסמים בשוק ההון. הם לא בהכרח אנשים שיודעים לעשות כסף בכל מצב שוק – אפילו בתקופה של ירידות – והפיכת חול לזהב היא תסריט נפוץ יותר בעולם האגדות ופחות בעולם האמיתי. אינספור פעמים שמעתי אמירות כמו “הרי אתם כל היום על המסכים”, או “הרי אתם יודעים על מה שמתרחש לפני כולם”. למעשה, אם היה לי שקל על כל פעם ששמעתי את זה, יכולתי מזמן לפרוש מהמקצוע ולקנות לעצמי איזה אי קטן.
בפועל, זה לא באמת עובד ככה. מנהל השקעות צריך להיות מקצועי ואיכותי, והוא חייב להכיר היטב את הלקוח שלו, אבל גם אם תחפשו טוב טוב במשרד שלו, לא תמצאו אפילו כדור בדולח קטן.
בסופו של יום, מנהל השקעות משקיע על בסיס ניתוח והערכה של מצב השווקים ומצב החברות. מקצועי ומנוסה ככל שיהיה, הוא לא יודע בוודאות מה יקרה בשוק מחר, בעוד חודש או בשנה הבאה. בפועל, גם אם בטעות יתגלגל לידיו מידע אטרקטיבי לגבי חברה ציבורית (“מידע פנים”) הרי שימוש בו מהווה עבירה פלילית ואסור בתכלית האיסור. זאת הסיבה שלא ניתן לצפות ממנהל הכספים שלכם שיידע לפעול תמיד בכיוון אליו נעים השווקים.