ההתפטרות של שאול מרידור, הממונה על התקציבים במשרד האוצר הציפה שוב לתשומת לב הציבורית את המציאות הבריאותית והכלכלית המאתגרת שיצרה הקורונה. המציאות הזו פוגשת את המשק, לאחר תקופה ארוכה של צמיחה ושגשוג ובכל זאת לא מעט עסקים חווים קשיי נזילות משמעותיים מתמיד.
חברות רווחיות שמצבן הפיננסי היה איתן, חוו פגיעה בהכנסות ולעתים גם נאלצו לפטר עובדים. בייחוד לאור גל ההדבקה השני שפוקד את ישראל, ההערכות של מומחים במערכת הבריאות הן שהקורונה לא תיעלם מהר. עבור המגזר העסקי כולו, המצב הזה דורש חשיבה מחודשת והבנת “הנורמלי החדש”, ניהול חכם קדימה בתנאי אי-וודאות, עבור מספר תרחישים.
צוות האנליסטים והמומחים במחלקת המימון לחברות ועסקים של IBI, מעריך כי אין לשלול את האפשרות שמשבר הקורונה יהיה ארוך ויימשך יותר משנה. אי-הוודאות כלפי העתיד היא רבה יותר, בהשוואה לתקופת טרום המשבר. אחד התחומים שהתכנון שלו משפיע מאוד גם על הפעילות העסקית הוא האשראי לטווח ארוך. ניהול נכון שלו, יאפשר לחברה גמישות רבה יותר ויכולת ניצול הזדמנויות, בכל תרחיש.
היתרון בגישה זו, הוא, היערכות גם לאפשרות של החרפה במצב הכלכלי, אבל גמישות עסקית שמתאימה לתרחיש אופטימי, תוכל לאפשר לחברה לצמוח בקצב מהיר יותר, אם המשק יחזור לקצב צמיחה מוקדם יותר. אחד הפתרונות הנכונים להשגת הגמישות הזו הוא הלוואה בערבות מדינה, או הגשת בקשה לקרן הממשלתית לסיוע בהתמודדות עם השפעת התפרצות הקורונה.
מהי הלוואה בערבות מדינה? מדובר בהלוואה המתקבלת ממוסד פיננסי ככל הלוואה, אך המדינה היא זו שמעניקה ביטחון להחזר שלה, במידה והעסק אינו יכול מסיבה כלשהי לעמוד בהחזרים.
בד בבד, המשבר הוא הזדמנות עבור חברות ועסקים להתכונן למחזור הצמיחה הבא. דווקא מיתון במקרים רבים, הוא הזמן הנכון לבצע השקעות, במידה ומצב החברה מאפשר זאת. מטרת ההשקעות שמבוצעות כיום היא להניב הכנסות ורווחים גבוהים יותר כשמצב המשק ישתפר. כמו כן, ישנן גם חברות שמצבן העסקי לא הורע ולעתים חלק מהפעילויות שלהן הרוויחו מהמשבר, כמו למשל בתחום המזון והפארמה. עבורן יהיה נכון לתכנן קדימה כדי לנצל הזדמנויות לצמיחה באמצעות נטילת אשראי חכמה.