מדד ראסל 2000 שמרכז בעיקר מניות קטנות ובינוניות בארה"ב שווה התייחסות נוספת. במובנים רבים, התרוממות הרוח בשוק המניות מתייחסת בעיקר למניות הגדולות, ולמניות הטכנולוגיה. אבל האם האווירה השמחה שורה גם על חלקים אחרים בשוק המניות?
רבים סבורים שראסל 2000 מעצם טבעו משקף בצורה טובה יותר את הכלכלה האמריקאית בהשוואה למדדי הנאסד"ק, הדאו ג'ונס וה-S&P500. זאת משום שהוא כולל בתוכו ענפים רבים ומגוונים, כולל כאלו שנפגעו באורח קשה במהלך המגפה כגון תיירות, בידור, וחברות תעשייה מסורתיות.
כאשר מסתכלים על הביצועים של המדדים הללו ההבדלים ניכרים מיד. בשעה שמדד הנאסד"ק קפץ מתחילת השנה ב-17% ומדד ה-S&P500 נסק ב-21%, מדד ראסל 2000 הסתפק בעליה צנועה של 3% בלבד. למעשה, ב-6 החודשים האחרונים מדד ראסל 2000 נמצא בנסיגה ומאז תחילת יוני איבד כ-7% מערכו.
לפיגור המופגן של מדד ראסל 2000 לעומת המדדים האחרים יכולות להיות סיבות רבות, אבל קשה להתעלם מהעובדה שחלקים ניכרים בשוק המניות לא שותפים לחגיגה הגדולה שמתרכזת בעיקר במניות הטכנולוגיה. אפשר להניח שלפחות אחת הסיבות לכך היא שהרווחיות של החברות הקטנות והבינוניות, לא כל כך השתפרה בשנה האחרונה, במידה רבה משום שהכלכלה כולה עדיין לא סיימה להתאושש.
נכון לתחילת חודש דצמבר, נראה שקיימים בשוק 3 גורמים עיקריים שמפרים את שלוות המשקיעים בדרכם לסכם את תשואות השנה החולפת לפני היציאה לחופשת סוף השנה. הראשון הוא כמובן העלייה בתחלואה מקורונה עקב התפשטותו וחוסר הודאות הנקודתי בהשפעת וריאנט האומיקרון הדרום אפריקאי. ארגון הבריאות העולמי יחד עם מומחים מכל העולם מנסים לבחון עד כמה החיסונים הקיימים יעילים כנגד וריאנט האומיקרון. במידה ואיום האומיקרון יוסר המשקיעים – והעולם כולו – יחושו הקלה גדולה. זו התפתחות שעשויה להוביל לעלייה מחודשת במחירים לפחות במגזר האנרגיה.
האיום השני הוא האינפלציה, בעיקר בארה"ב. במידה וזו תתייצב על רמה שגבוהה מ-4%, הפדרל ריזרב יהיה חייב לפעול כדי לרסן אותה. הידוק מוניטרי עלול להוביל לתגובה חריפה בשוקי ההון, בעוד שהתמתנות באינפלציה תוביל לאנחת רווחה בשווקים.
האיום השלישי הוא המחירים הגבוהים בהם נסחרות המניות הגדולות ובייחוד מניות הטכנולוגיה. לצד זאת, חשוב לציין שישנם מגזרים וענפים שאינם מתומחרים גבוה כל כך. לא מן הנמנע שמגזרים אלו יסגרו במהלך השנה הבאה חלק מפערים מול כוכבות הטכנולוגיה הגדולות.