שבוע המסחר האחרון בוול סטריט ואירופה היה קצר מהרגיל – רק 4 ימים. ביום שישי הבורסות שבתו כהרגלן לרגל ציון "יום שישי הטוב" שמתחיל את סוף השבוע של חג הפסחא.
בסיכומו של השבוע ירד מדד נאסד"ק ב-2.6% והוא רחוק כעת מרמתו בתחילת השנה ב-14.7%. S&P500 איבד 2.1% והוא נמוך ב-7.8% מרמתו בתחילת ינואר.
ההסבר המרכזי לירידה המתמשכת של מדדי המניות בארה"ב מגיע מהאינפלציה ושוק האג"ח. זה כנראה הסיפור המרכזי של כל שוקי המניות בעולם במחצית הראשונה של 2022. העלייה בקצב האינפלציה בעולם מעיבה על שוק האג"ח משום שהיא מחוללת תהליך ששוקי ההון לא התמודדו איתו כבר שנים: תחזית לכמה העלאות ריבית רצופות במטרה לעצור את האינפלציה לפני שתצא משליטה.
בשבוע שעבר התפרסם מדד חודש מארס בארה"ב שלימד כי האינפלציה מתבססת ברמות גבוהות. המדד הצביע על עליה שנתית של 8.5% בסל הצריכה המשפחתי בארה"ב. זוהי עליית מדרגה נוספת באינפלציה בארה"ב אחרי מדדי פברואר וינואר שהצביעו על עליות של 7.9% ו-7.5% בהתאמה.
מדד המחירים לחודש מארס הוא הראשון שמביא לידי ביטוי את השפעות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה שגרמו בין השאר לקפיצה במחירי האנרגיה, המזון והסחורות התעשייתיות. בתחילת מארס זינק מחיר הנפט עד לשיא של 130 דולר לחבית, אולם מאז הוא התמתן מעט. עם זאת, בשבוע האחרון דווקא רשם הנפט התחזקות ניכרת של 9% וטיפס עד לרמה של 107 דולר לחבית. העלייה השבועית של הנפט מוסברת בין השאר בדיווח של העיתון ניו יורק טיימס לפיו האיחוד האירופי מגבש סבב סנקציות חדש שיכלול איסור על יבוא נפט מרוסיה.
איסור יבוא מרוסיה ייאלץ את מדינות אירופה לפנות למקורות אחרים, בהם מדינות חצי האי ערב ויצואניות נפט מאפריקה ודרום אמריקה. מהלך שכזה עשוי להחריף את הפער בין הביקוש להיצע, מאחר וחלק מיצרניות הנפט עדיין לא חזרו לעבוד בתפוקה מלאה מאז משבר הקורונה.
באירופה גם בוחנים באחרונה הגדלת יבוא של גז נוזלי (LNG) כתחליף לגז הרוסי שעלול להיות חשוף לסנקציות החדשות. הגז הנוזלי הוא תחליף אפשרי אבל עלותו גבוהה יותר בגלל תהליכי ההנזלה הנחוצים עבורו. גם השינוע שלו על גבי מיכליות במקום תשתית של צינורות הופכת אותו ליקר יותר. זו אחת הסיבות לכך שמחירי הגז הטבעי טיפסו בשבוע האחרון לשיא של כ-14 שנים.
בחודש שעבר קיבל ה"פד" החלטה להעלות את הריבית בארה"ב לראשונה מאז סוף 2018. אך מדובר היה בהעלאה קטנה, רק 0.25% לרמה של 0.25%-0.5%. התחזקות האינפלציה מחזקת את האגף הניצי של בכירי ה"פד", הדורשים העלאות ריבית תכופות וגדולות יותר בכדי להתמודד עם ההתפרצות האינפלציונית החזקה ביותר זה 40 שנה. שוק האג"ח האמריקאי מגיב לרחשים הללו כבר כמה שבועות, ובשבוע האחרון טיפסה התשואה של האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים לשיא שנתי חדש, 2.83%.
מקור הגרף: tradingeconomics.com