<span class="show-ltr">Table of Content: Simply click on the desired link</span> <span class="show-rtl">תוכן עניינים; ניתן להקליק על הקישור הרלוונטי</span>
עסקים בעולם נמדדים ומוערכים כיום באמצעות ה- “3D Bottom Line”, שיטת מדידה הבוחנת לא רק את הצלחתה הפיננסית של פירמה, אלא גם את האופן בו היא מנהלת את עסקיה במימד מחויבותה לחברה ולקהילה ומחויבותה לאיכות הסביבה.
אחריות חברתית הינה הטמעה של שיקולים חברתיים, סביבתיים וערכיים-אתיים בהתנהלותה השוטפת של פירמה. מדובר בהתנהלות עסקית אתית, העוסקת בכל מה שהוא מעבר לדין – “מעבר לציות”, ומתחשבת בצרכים של הגורמים השונים הבאים במגע עם החברה: לקוחות, בעלי מניות, שותפים עסקיים, ספקים, עובדים, רשויות, מתחרים, הציבור הרחב, ובעיקר הקהילה, אנשים עם מוגבלויות, והסביבה.
הגישה הרווחת כיום היא כי הטמעת שיקולים חברתיים, סביבתיים וערכיים-אתיים בהתנהלותה השוטפת של הפירמה, לא רק שיתרמו לשיפור פני החברה בישראל ואיכות החיים בה, אלא אף יעצימו את אמון הלקוחות והעובדים[1] בחברה, יחזקו את מוניטין החברה ויקדמו את הצלחתה העסקית-כלכלית[2].
באמצעות יישום אחריות חברתית מבטא הארגון תרבות ניהול מתקדמת ואסטרטגיה עסקית שבבסיסה ההנחה כי יצירת קשר בין הארגון לקהילה ולסביבה יתרמו לכל הצדדים באופן שכולם יצאו ממנו נשכרים (שותפות Win-Win, ממנה נהנים הקהילה והעסק בו זמנית).
במסמך זה, מאמץ אי.בי.אי. בית השקעות גישה אסטרטגית עסקית של לקיחת אחריות חברתית, מתוך אמונה כי ניהול תוך יישום אחריות חברתית, יוביל ליצירת שינוי חברתי משמעותי בישראל ובטווח הארוך יתרום גם לפעילות העסקית של החברה.
אי.בי.אי. בית השקעות פועלת מתוך הבנה כי על כל חברה עסקית להיות מעורבת בקהילה בה היא פועלת ולתרום לה מתחומי מיומנותה במסגרת פעילותה השוטפת. כבית השקעות, עיקר תרומתנו יכולה להיות בקידום החינוך וההבנה הפיננסית בישראל כמו גם בהקניית מיומנויות עסקיות לאוכלוסיות מוחלשות כלכלית – “הענקת החכה ולא רק חלוקת דגים”. אנו משתדלים ליצור שותפויות ארוכות טווח עם ארגונים אולם מבינים את הצורך בסיוע בעל אופי חד פעמי במחזור החיים של ארגונים שונים. למרות שהמיקוד של פעילותינו החברתית הוא בסיוע לארגונים אנו מאמינים כי “המציל נפש אחת…” ומנסים במסגרת זו ליצור הזדמנויות תעסוקה וקידום ליחידים.
בהסתכלות עתידית, אנו פועלים באופן שלצד תרומת כסף ושווה כסף ייצור הבית שותפויות אסטרטגיות כוללות לטווח ארוך עם ארגונים חברתיים ועמותות, ויאפשר לעובדי הבית המעוניינים בכך להירתם לפעילויות שבהן יש להם עניין, גם על חשבון שעות עבודה תוך הקפדה על תמיכה ועידוד מצד מנהלים ומנהלות בכל הדרגים.
אי.בי.אי. בית השקעות מלווה פרויקטים בתחומים שונים מזה מספר שנים:
במקביל, פועלת החברה להרחבת פעילותה החברתית המתוארת לעיל, באמצעות מינוף ויישום יוזמות חברתיות של עובדי החברה. החברה תומכת ביוזמות חברתיות המגיעות מעובדים ועולות בקנה אחד עם הערכים והקריטריונים הכלליים שאושרו על-ידי הדירקטוריון. התמיכה נעשית הן על ידי הקצאת משאבי זמן והן על ידי matching של תרומה כספית לפי מפתח שמאשר הדירקטוריון (ר’ פירוט בסעיף “שיתוף עובדים”).
ערוץ פעילות נוסף הינו שימת דגש מיוחד על רתימת תהליכים קיימים לעשייה החברתית של החברה. כך, למשל, ניתן לרכוש מתנות ללקוחות וכיו”ב מגופים/ארגונים חברתיים (כגון עמותות המעסיקות אנשים עם מוגבלויות והתמורה היא שכרם, ועוד).
אנו מאמינים שכדי לשמור על הצביון ה”ביתי” של הקבוצה ועל מנת להטמיע את ערכיה בקרב כל ה- stake holders, יש ערך רב בהרחבת המכנה המשותף הקיים בין העובדים סביב הפעילות העסקית גם אל הפן החברתי-ערכי. בהתאם אנו מאמינים כי על החברה להיות שותפה ולסייע לעובדים בהגשמה והרחבה של פעילותם החברתית-הערכית.
לצורך הטמעת המדיניות החברתית בבית והשגת היעדים החברתיים שפורטו לעיל, נדרשת מחויבות מלאה של כל הדרגים לתהליך, לרבות הדירקטוריון, מנהלי החברה ומנהלים בדרגי הביניים. רק שיתוף מלא ואמיתי של כל עובדי הבית יוביל לעשיה משמעותית עבורנו ועבור הקהילה.
מזה מספר שנים פועל צוות מקרב עובדי החברה, האמון על הטמעת המדיניות החברתית של הבית. הצוות בוחן אחת לשנה את היוזמות החברתיות שמציעים עובדים ועובדות בחברה ובוחר מהן יוזמות מתאימות, בהתאם לקריטריונים שהוגדרו על ידי ההנהלה והעובדים והמאושרים על ידי הדירקטוריון.
במסגרת יישום המדיניות החברתית ממונה “ממונה אחריות חברתית” המרכזת ומובילה את הפעילות ומשמשת אשת קשר עם הקהילה. משנת 2011 הממונה על אחריות חברתית היא גברת לילי לבאן.
בהתאם ליעדים החברתיים שהוגדרו לעיל, יוצרת הממונה הזדמנויות לפעילויות חברתיות וסביבתיות הכוללות מדדים ויעדים כמותיים לצורך בחינה רב-שנתית של אפקטיביות התרומות והפרויקטים החברתיים.
אי.בי.אי. בית השקעות מקבל את העיקרון כי מעשינו משפיעים על סביבתנו העתידית. לפיכך, באמצעות קידום העקרונות הבאים מתחייבת החברה לפעול בצורה אחראית בהווה כדי להבטיח ככל הניתן את עתיד הדורות הבאים:
במסגרת ישום המדיניות הסביבתית ממונה “ממונה אחריות סביבתית“, האמון על תחום איכות הסביבה. במסגרת תפקידו, הממונה מעדכן ומידע את עובדי הבית לגבי פעילויות ייעול סביבתי בפן האישי והעסקי, ומרכז תלונות והצעות לייעול ולשיפור התנהלות החברה בתחום הסביבתי. ממונה אחריות סביבתית הינו חשב החברה, מר שלומי חנם.
אי.בי.אי. בית השקעות מתחייב לבחינה כמותית מתמדת ולשיפור מתמיד לאורך זמן, של הביצועים החברתיים והסביבתיים שלו.
תפיסת האחריות החברתית מבקשת ליישם את שיטת הדיווח הפיננסי גם ביחס לפעילות החברתית של החברה. על רקע האמור לעיל, יאמץ הבית בשלב מתקדם יותר של התהליך, עקרונות של שקיפות ודיווח סביבתי חברתי על פי נהלים בינלאומיים (GRI).
בית ההשקעות יפרסם את תוצאות המעקב ומתודולוגיית החישוב והמידע יהיה זמין לכל אדם המתעניין בנתון זה. בית ההשקעות ידרוש גם מחברות ציבוריות לפרסם את טביעת הרגל הפחמנית שלהן ולנהוג בשקיפות לגבי תרומתן להתחממות כדור הארץ.
גיבוש ויישום מדיניות אחריות חברתית וסביבתית של הבית הינו מהלך עסקי-אתי המהווה נדבך אחד בתהליך שמטרתו התנהלות אתית, באמצעות “קוד אתי”.
על כן, לצד גיבושה ויישומה של “תכנית אחריות חברתית”, גיבשה החברה גם “קוד אתי” והיא פועלת באופן שוטף ליישומו.
מצאנו טעם רב בכך שתהליך כתיבת הקוד האתי היה פנימי והוא רוכז ונוהל על-ידי עובדי החברה ולא באמצעות גורם חיצוני. רק כך התאפשר לנו ליצור קוד אתי המשקף נאמנה את ערכי החברה ואת סגנונה הייחודי.
את הקוד האתי ניתן לקרוא כאן.
הערות שוליים
[1] 87% מעובדי חברות בהן יש תכנית התנדבותית מרגישים נאמנות, הזדהות ומחויבות גדולה יותר למקום עבודתם.
[2] 67% ממנהלי העסקים בישראל סבורים שלמעורבות חברתית יש השפעה משמעותית על תדמית העסק – 70% מהצרכנים בישראל מעדיפים מותג המזוהה עם מטרה חברתית. הנתונים לעיל נלקחו מאתר האינטרנט של פארק העסקים והתעשייה קיסריה – לצרף לינק
[3] לפי דירוג מעלה, הניקוד בקטגוריה “התנדבות עובדים” נקבע לפי מספר המתנדבים בחברה ביחס לכל העובדים (ניקוד מקסימאלי: מעל 6% מהעובדים), מספר שעות ההתנדבות (האם כולן או ברובן על חשבון שעות העבודה) והאם ההתנדבות היא קבועה או חד-פעמית. הניקוד המקסימאלי ניתן בעבור 3 שעות התנדבות ויותר (ההתייחסות היא ל”ממוצע שנתי לעובד” – סך שעות ההתנדבות של כלל העובדים בשנה מחולק במספר העובדים בחברה, גם אלה שאינם מתנדבים), באופן קבוע (באופן קבוע – במסגרת של לפחות 5 פעמים בשנה).
[4] לפי דירוג מעלה, בחברות ציבוריות מרוויחות נמדדת התרומה ביחס לרווח לפני מס כפי שמופיע בדו”חות הכספיים המאוחדים של החברה (חברה מרוויחה – חברה בה הרווח לפני מס מהווה 5% או יותר ממחזור המכירות). הניקוד שמקבלת כל חברה נקבע לפי היחס שבין תרומתה היחסית לבין ממוצע שלוש החברות בהן התרומה היחסית היא הגבוהה ביותר באותה קטגוריה (הקטגוריה הרלוונטית לבית – חברות ציבוריות).
התרומה האבסולוטית הממוצעת של חברות ציבוריות בדו”ח מעלה לשנת 2007 היתה בסך של 5.8 מיליון ₪, ושיעור התרומה מהרווח של חברות ציבוריות עמד על 0.9%.
[5] לפי דירוג מעלה – לשנת 2007, 81% מהחברות המדורגות הינן בעלות קוד אתי לעומת 69% בשנת 2006.