מרץ 2019
פברואר היה חודש שני ברציפות של עליות בשוקי המניות, ולמעשה, שוק המניות בארה”ב השלים את הרצף החיובי הארוך ביותר ב-20 השנים האחרונות. ברקע, גלי אופטימיות ביחס להצלחת שיחות הסחר בין סין לארה”ב, מדיניות בנק מרכזי רכה יתר כלפי העלאת ריבית, ודוחות כספיים לרוב טובים מהציפיות המוקדמות של האנליסטים.
יש התקדמות ממשית בנושא הסחר
סבב שיחות חיובי בין נציגי ארה”ב וסין בוושינגטון הסתיים עם מסר של התקדמות בנושאים השנויים במחלוקת, בעיקר בנושא שמירת הקניין הרוחני הטכנולוגי של חברות אמריקאיות ומנגנון אכיפה אפקטיבי שלו. נראה כי שני הצדדים מעוניינים לסיים את המשא ומתן, ואם תידרש הארכה יוכל המשא ומתן להימשך מעבר לתאריך זה, ללא עליית מכסים נוספת.
תנאים מוניטריים נוחים המשיכו לתמוך במגמה החיובית בשווקים
פרוטוקול הפד (הבנק המרכי בארה”ב) מישיבתו האחרונה הצביע על המשך גישה יונית – רכה יותר – כלפי תהליך עליית הריבית.
חברי הפד התייחסו להאטת הצמיחה הגלובלית, בעיקר בסין ובגוש האירו, ולהידוק התנאים הפיננסיים כגורמי סיכון המצריכים סבלנות ביחס לריבית. כעת, השווקים מגלמים יציבות בריבית בפגישות הפד הקרובות, החודש ובמאי הקרוב.
בינתיים, שוק איגרות החוב בארה”ב ממשיך להצביע על חשש מהאטה בכלכלה. על כך מעידה התשואה של איגרת חוב של ממשלת ארה”ב לעשר שנים, שירדה ל-2.75%. היא השלימה מהלך ירידת תשואות רצוף מתחילת נובמבר אשתקד, אז עמדה התשואה על 3.23%. התבצרות זו של המשקיעים ברמות תשואה נמוכות של סוף שנת 2017, טרום עליות הריבית של 2018, מעידות על ספקות בקרב המשקיעים באשר לקצב הצמיחה העתידי.
הדוחות הכספיים טובים, אבל…
הדוחות הכספיים לרבעון הרביעי של 2018 הצביעו על מגמה חיובית ביחס לתחזיות המוקדמות. על פי נתוני Factset, החברות הנכללות במדד S&P 500 הציגו צמיחה משוקללת של כ-13% ברווח ושל כ-6% בהכנסות ברבעון הרביעי של 2018.
אלה נתונים חיוביים, אבל ניכרת התמתנות בתוצאות. אומנם, כ-70% מהחברות היכו את תחזיותיהן המוקדמות, אבל זה פחות מהממוצע ההיסטורי. במקביל, יותר חברות סיפקו תחזיות רווח נמוכות יותר לרבעון הראשון של 2019.
טוב, כאמור זה לא מנע את המשך המגמה החיובית במדדי המניות המובילים בארה”ב. מדד S&P 500 הוסיף 3%, דאו ג’ונס ונאסד”ק עלו בכ-3.5% בפברואר.
גם בעולם כולו – הכל יותר לאט
קצב הצמיחה של גוש היורו צפוי להיות נמוך יותר, והתחזית לשנה הבאה הופחתה לכ-1.3%. בגרמניה התחזית הופחתה ל-1.1% ובאיטליה ל-0.2% בלבד.
בריטניה עדיין תקועה בבוץ העמוק של הברקזיט ומתקשה להגיע להחלטה. יציאה עם או ללא הסכם עדיין נתונה להצבעת הפרלמנט.
כל זה אומר שהעלאת ריבית בגוש היורו נראית כעת רחוקה, וכעת עולות אפילו הערכות בנוגע לחזרה למדיניות מרחיבה מצד הבנק המרכזי.
למרות כל זאת, מדדי המניות באירופה נהנו גם הם ממגמה חיובית, יחד עם שאר העולם. מדד דאקס הגרמני עלה בכ-3% בפברואר, הקאק הצרפתי הוסיף 5% ומדד פוטסי הבריטי עלה ב-1.5%.
כמו בארה”ב, גם התשואות של איגרות החוב הארוכות באירופה ממשיכות להצביע על רמות שפל: 0.19% בגרמניה, 0.58% בצרפת ו-1.2% בספרד.
גם בסין ניכרים סימני האטה, אבל שם יש משטר ריכוזי וחזק, שממשיך בצעדים שאמורים להמריץ את הכלכלה ולהקל על תחום האשראי. כל זה היתרגם לזינוק של 14% (!!!) בבורסה הסינית בפברואר.
גם בישראל, התמתנות מסוימת, ולא כדאי לחכות לעליית ריבית קרובה בפיקדונות
האינדיקטורים הכלכליים בישראל מתחילים להעיד על התמתנות מסוימת: בצריכה הפרטית, במכירות ברשתות השיווק וברכישות בכרטיסי אשראי. בינתיים, כל אלה לא מיתרגמים להורדת קצב הצמיחה הצפוי.
מדד המחירים לחודש ינואר ירד פחות מהצפוי, ב-0.1% על רקע ירידה במחירי הדיור ומחירי ההלבשה וההנעלה.
קצב העלאת הריבית צפוי להיות איטי והדרגתי, תוך המתנה מצד בנק ישראל להתבססות האינפלציה.
הצהרות אלה של נגיד בנק ישראל תמכו בהמשך המגמה החיובית של אפיקי איגרות החוב הממשלתיות, בפרט באיגרות צמודות מדד, וקונצרניות. את כל הנתונים של מה עשה שוק איגרות החוב, תוכלו לראות כאן למטה, בהמשך הסקירה.
העולות והיורדות בבורסה בתל אביב בחודש שחלף:
במדד ת”א 35: מניות לייבפרסון וטאואר סיימו את פברואר בראש טבלת התשואות עם עלייה חודשית של כ-20%. מניות הפארמה אופקו וטבע נמצאות בתחתית הרשימה עם צניחה של 32.5% ו-15.3% בהתאמה.
במדד ת”א 90: מניית קמטק סיימה את פברואר בראש הרשימה, עם זינוק של 24%. אחריה, ישראל קנדה עם קפיצה של 20.32%. בתחתית נמצאת הפעם מניית סלקום שצנחה בכ-17%.
ריבית בנק ישראל – 0.25%
שוק המניות
ישראל: מדד ת”א 35 עלה ב-1.1% בפברואר
מדד ת”א 125 עלה ב-1.3%
מדד ת”א 90 עלה ב-2.4%
מדד יתר 60 SME ירד ב-1.6%
ארה”ב: מדד S&P 500 עלה ב-3%
מדד נאסד”ק עלה ב-3.4%
מדד דאו ג’ונס עלה ב-3.7%
אירופה: מדד DAX הגרמני עלה ב-3%
מדד CAC 40 הצרפתי עלה ב- 5%
מדד FTSE 100 הבריטי עלה ב-1.5%
אסיה: מדד ניקיי ביפן עלה ב-2.9%
מדד שנחאי בסין עלה ב-14%
שוק איגרות החוב
שוק אחגרות החוב התאפיין במגמה חיובית החודש.
מדד תל בונד 20 עלה ב- 1.2%
מדד תל בונד 40 עלה ב-1.2%
מדד תל בונד 60 עלה ב-1.2%
מדד איגרות חוב ממשלתיות עלה ב-0.55%
מדד אחגרות חוב ממשלתיות צמודות מדד עלה ב-0.7%
מדד איגרות חוב ממשלתיות שקליות עלה ב-0.4%
שוק המט”ח
הדולר ירד ב-1% מול השקל לרמה של 3.62 ש”ח לדולר
האירו ירד ב-1.7% מול השקל לרמה של 4.12 ש”ח לאירו
העובדה הלא נעימה היא שרובנו המוחלט לא מגיבים טוב למצבים של תנודתיות וירידות חדות בשווקים. חלקנו גם עושים טעויות שלוקח שנים ארוכות, אם בכלל, לתקן אותן. בכתבה - חמישה דברים שכדאי לדעת כדי לנצח משברים בשוק ההון.
למד עודמחפשים ומחפשות השקעה ממוקדת מטרה במקום לקנות דירה? רוצים לנהל את הכסף שלכם במטבע חוץ, אבל לדבר עם מנהל השקעות בעברית? תיקי השקעות יחודיים הם אמצעי לגיוון תיק הנכסים ולהשגת מטרות קונקרטיות.
למד עודמאמר המשך, על חוסר התוחלת של נסיונות לתזמן את תיק ההשקעות לימים טובים או רעים בשוקי המניות.
למד עודשוקי המניות באירופה קיבלו חיזוק מתוצאות הבחירות בהולנד ורשמו עליות, אבל בארה"ב, מדד S&P 500 דשדש לאחר שההבטחה הראשונה של טראמפ, לבטל את רפורמת הבריאות של אובמה, לא עמדה במבחן המציאות. ואצלנו, הדולר הוסיף להתחזק ומדדי המניות נחלשו. קרא/י עוד >
הציפיות לעליית ריבית בארה"ב המשיכו לדחוף את שוקי המניות האמריקאיים למעלה. גם באירופה נרשם חודש של עליות נאות למרות ירידה משמעתית ברווחי החברות. ובישראל – נתוני צמיחה חלשים אך ירידה באבטלה. קרא/י עוד >
החודש נחתם הסכם הסחר האזורי הגדול בעולם. הוא מקיף 15 מדינות ו- 30% מהאוכלוסייה העולמית ומקבע את סין ככוח החזק באסיה. ההערכה היא שתוך עשור לכל היותר, התוצר המקומי הגולמי, ה- GDP הסיני, ידביק את הפער לתוצר המקומי הגולמי האמריקאי. להלן ניתוח שלל הסיבות להשקיע בסין קרא/י עוד >